Graikiškas Suvlakis: kiaulienos ir daržovių iešmeliai asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Graikiškas Suvlakis. Graikiškas Suvlakis.

Kiauliena populiari ne tik Lietuvoje: jos patiekalais gardžiuojamasi Pietryčių Azijoje ir Pietų Europoje. Kol kiaulienos troškinius, sriubas ir kitus šios mėsos faršo patiekalus mėgstama gaminti visais metų laikais, kiaulienos kepsniai išlieka vienu didžiausių grilio sezonų favoritų vasarą. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad sveikatai palankiausia yra virta, troškinta arba orkaitėje, griliuje kepta mėsa. 

Geriausia ruošti mėsą be papildomų riebalų

Jei jums rūpi sveikata ir kokybiškai paruoštas maistas, vertėtų rinktis liesesnę mėsą ir nekepti jos keptuvėje su riebalais. Taip pat gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė įspėja, kad rūkyta ar vytinta kiauliena neturėtų būti kasdienis mūsų produktas. Tokios mėsos gaminių rekomenduotina skanauti itin retai dėl nemažo druskos kiekio ir rūkymo metu susidariusių sveikatai nepalankių junginių.

Nereikėtų pamiršti ir saiko. „Kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais – tai maisto komponentas, skatinantis širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Kiauliena, kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, nereikėtų mėgautis dažniau nei kartą per savaitę. Taip pat kiaulienos reikėtų mažiau vartoti ar vengti alergiškiems žmonėms, nes joje yra histamino. Per didelis jo kiekis maiste padidina alerginių reakcijų, uždegiminių procesų riziką“, – primena dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė teigia, jog kiauliena gali būti puikus baltymų, geležies, cinko, kalio, A, D ir B grupės vitaminų šaltinis. „Lyginant ją su aviena ar jautiena, kiaulienoje yra daugiau tiamino (B1 vitamino), tačiau jos nauda žmogaus organizmui priklauso ir nuo mėsos paruošimo būdo, tad kiaulieną rekomenduojama virti, troškinti, kepti orkaitėje arba ant griliaus“, – teigia specialistė.

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad suvlakis, arba tiesiog graikiškas šašlykas – populiarus Graikijoje gatvės maistas. Maži mėsos gabaliukai kepami su daržovėmis, paprastai pateikiami su iešmeliais ir valgomi su salotomis, duonele ar bulvių skiltelėmis. „Kiaulieną galima keisti vištiena, improvizuoti, ruošiant marinatą, padažą ir garnyrą. Kaskart smagu išbandyti vis ką nors naujo, kad ir kaip patiktų įprasti maisto ruošimo variantai“, – siūlo kulinarijos technologė. 

Suvlakis su kiauliena 

Jums reikės: 

600 g kiaulienos kumpio  – atšaldytas kiaulienos kumpis be kaulo 2,70 € / 600 g (4,49 € / 1kg);

200 ml neriebaus jogurto – graikiškas jogurtas be priedų „Rimi“ 0,79 € / 400 g;

kelių raudonųjų paprikų – raudonos saldžios paprikos „Rimi“ 2,50 € / 500 g;

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

1 citrinos;

½ valgomojo šaukšto džiovintų raudonėlių;

½ šaukštelio aštriosios paprikos;

mėgstamų salotų;

kelių nedidelių agurkų;

aitriųjų paprikų padažo (nebūtina);

druskos pagal skonį. 

Gaminimas:

Supjaustytą kiaulieną sudėkite į didelį dubenį, įpilkite aliejaus, išspaustų citrinos sulčių, pabarstykite raudonėliais, nutarkuota citrinos žievele, paprikos milteliais ir žiupsneliu druskos. Viską sumaišykite ir palikite pusvalandžiui ar ilgiau marinuotis.

Dubenyje sumaišykite jogurtą, česnaką ir smulkiai supjaustytus agurkus. Pagardinkite druska ir atidėkite į šalį.

Įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros. Ant iešmelių pakaitomis suverkite marinuotą kiaulieną ir stambiai supjaustytas paprikas. Kepkite ant grotelių po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės arba kol iškeps ir taps auksinės spalvos.

Patiekite su salotomis, jogurto mišiniu ir aitriųjų paprikų padažu. 

Video