Avietbraškės labai tinka su pomidorais ir grietine, o braškės labai skanu su rūkytais lašiniais

Avietbraškės. Joanos Varnagirytės nuotr. Avietbraškės. Joanos Varnagirytės nuotr.

It stebuklas atrodanti uoga daugelį stebina. Ją kaimo žmonės vadina paprastai avietbraške. Bet paaiškina, kad tai ne uoga. „Tai ne uoga, nors atrodo, kaip uoga. Raudona, graži, kuo labiau noksta, tuo labiau pamsta, didėja, bet skonio gero neturi. Traukia akį, bet skonio nėr. Tai daržovė: vaizdas – uogos, skonis kaip salotos“, – aiškina man. 

Kodėl daržovė? Paaiškinimą turi. „Kai pasidarote pomidorų su svogūniuku ir grietine, pipiriuko, druskos įdedate, dar būtinai įdėkite ir avietbraškių. Skonis nuostabus. Paragaukite“, - liepia Lina Gencerauskaitė iš Birutės kaimo (Lazdijų rajonas). Sako, kad ją taip pamokiusi sesė. „Tai salota“, – dar kartą užtvirtina Lina. Anot jos, visai nereiktų stebėtis, kad ji tinka su pomidorais ir grietine. 

„Ar kada valgei braškes su rūkytais lašiniais?“ – klausia ji. Tikina, kad labai skanu: pabandė, dabar tik su braškėmis lašinius ir valgo. „Turiu tris seseris, tai visokio velnio prisiklausau iš jų, paskui bandau, ragauju“, – sako ji. Lašinius su braškėmis Lina valgo jau dvejus metus. Sako, skaniau nebūna. „Man liepė paragauti, o paskui šnekėti, kai aš liepiau sesei atsitokėti. Gal protą pametė, jau rodės man“, – pasakoja ji. Dabar jau ir kitiems pati Lina sako: „Kaip lašinius įpratę valgyti su pomidorais, taip su braške valgykite“. 

O avietbraškė juk, jokia čia naujiena, anot jos, augina jau kokia 15 metų, tai tikrai. „Eina kaip pasiutus per daržą. Pas mane tai jos braškyne įsiveisę - visur auga. Neina išnaikinti. Tik iškapok ir jau vėl želia. Ir jau, žiūrėk, vėl su žiedais. Kaip piktžolė auga“, – sako Lina.

 Dabar avietbraškės gražiai raudonuoja: uogos didžiulės. Prasidėjo šiemet liepos paskutinę savaitę: dabar jų pats pikas. Šiemet ypač gausu. „Joms patinka lietus, o šiemet darže labai drėgna, tai joms jau labai tinka. Joms daug vandenio reikia. Šlapia šiemet ir uogų yra“, – pastebi ji. 

Auga gerai, tik vienas nepatogumas: draskosi labai. „Kai jau reikia ravėti, tai jau ir rankos, ir kojos apdraskytos būna“, – neslepia pašnekovė. 

Ir skinti užsiėmimas ne iš smagiųjų. Bet kiti įsigudrino su šakute praskirti krūmelio šakas ir taip nuskinti uogas, tik kai jų daug, ar čia gi prisitaikysi? „Aš tai užsidedu pirštinėm, apsirengiu megztiniu ir tada einu skinti“, – prisipažįsta Lina. 

Ir žiemai jų prisirenka. „Šiaip visada, tai į dėžutes sudėdavau ir šaldydavau. Šiemet bandysiu blenderiuoti, cukraus dėsiu ir taip šaldysiu. Pažiūrėsiu, kas bus“, – sako ji. Patikina, kad avietbraškės – labai naudingos: daug visokių vitaminų jose. 

Bet ne visi jas mėgsta. Sako, neskanios. „Nelabai jas kas valgo, bet man tai labai skanu ypač pusryčiams. Aš tas uogas labai mėgstu, krūmelį apskinu ir pavalgius, o su pomidorais ir grietine – pasaka. Pirštelius apsilaižysite“, – patikina ji. 

Video