E. Bėrontui agentūra išmokėjo daugiau kaip 22,2 tūkst. eurų už priverstines pravaikštas. Ar kas nors atlygins žalą?

Erikas Bėrontas. NMA nuotr. Erikas Bėrontas. NMA nuotr.

Į Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) prie Žemės ūkio ministerijos vadovo pareigas grąžintam Erikui Bėrontui, kurį šių metų sausį atleido žemės ūkio ministras, agentūra išmokėjo daugiau kaip 22,2 tūkst. eurų vidutinį darbo užmokestį už priverstinės pravaikštos laiką.

Kaip skelbta anksčiau, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas rugsėjo 26 d. panaikino Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą ir įpareigojo E. Bėrontą grąžinti į pareigas. Teismo nutartyje skelbiama, kad E. Bėronto vidutinis mėnesio darbo užmokestis laikotarpiu nuo 2017 m. spalio 1 d. iki 2017 m. gruodžio 31 d. buvo 2 682,90 Eur. Lietuvos Respublikos įstatymai numato, kad neteisėtai atleidus iš pareigų valstybės tarnautoją, lėšas galima išieškoti iš neteisėtą sprendimą priėmusio asmens, šiuo atveju – buvusio žemės ūkio ministro Broniaus Markausko.

Lietuvoje kol kas gali būti tik vienas precedentas, susijęs su buvusiu vidaus reikalų ministru Raimundu Palaičiu. Būtent jis neteisėtai atleido iš pareigų tuometinius FNTT vadovus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas iki lapkričio vidurio turėtų nuspręsti, ar išieškoti iš R. Palaičio apie 16 tūkst. eurų, nors pirmosios instancijos teisme reikalauta net 61 tūkst. eurų žalos atlyginimo. 

Video