Ministras K. Navickas: „Griežtinsime moliūgų augintojų kontrolę“

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) visuotiniame ataskaitiniame susirinkime Babtuose (Kauno r.) aptarė didžiausią įtaką daržovių sektoriui darančius veiksnius ir galimus problemų sprendimus.

Pasak LDAA direktorės Indrės Lukoševičienės, besikeičiantis klimatas, ekstremalūs oro reiškiniai, griežti aplinkosaugos reikalavimai daržovių augintojams kelia didelį nerimą. Daugėjant naujų kenkėjų ir augalų ligų, nukenčia derliaus kokybė ir kiekybė, pasiūla tampa nepastovi. Eksportas patiria spaudimą dėl geopolitinio nestabilumo ir pabrangusių išlaidų transportavimui. Ir Lietuvos, ir kitų ES šalių daržovių augintojai taip pat susiduria su didėjančių gamybos sąnaudų, išteklių (vandens, darbo jėgos) trūkumo, infliacijos problemomis.

LDAA atidžiai stebi Europoje kylančius ūkininkų protestus, palaikė ir protesto akciją, vykusią Lietuvoje. „Tačiau norime pasidžiaugti, kad Vyriausybė ir Žemės ūkio ministerija išgirdo ūkininkus“, – sakė direktorė.

Šiandien asociacijai labiausiai rūpima problema lieka susietoji parama už moliūgus. LDAA teigimu, juos auginti patrauklu pseudoūkininkams, kurie nori pasiimti tik išmokas.

Praėjusiais metais moliūgai buvo išbraukti iš susietosios paramos. Nacionalinės mokėjimo agentūros duomenimis, moliūgų plotai per 3-4 metus išaugo daugiau nei 5 kartus, o tai rodė galimą piktnaudžiavimą parama bei kėlė abejones dėl jos poreikio.

Tačiau 2023 m. pasėlių deklaravimas parodė, kad vis dėlto ne susietoji parama buvo pagrindinė priežastis auginti moliūgus – plotai sumažėjo tik apie 15 proc. Žemės ūkio ministerijos teigimu, pagrindinė priežastis yra  valdos ekonominis dydis (VED), kuris skaičiuojamas bendrai visoms atviro grunto daržovėms ir atitinkamai ūkininkų dalyvavimas „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimo“ priemonėje, pagal kurią reikalaujama didinti VED. O moliūgai yra patogiausia ir lengviausiai auganti kultūra, kurios VED toks pat, kaip ir kitų daržovių.

Žemės ūkio ministras K. Navickas informavo augintojus, kad ŽŪM šiemet planuoja sugrąžinti moliūgus į susietąją paramą, nes tikrai yra nemažai dirbančių ir moliūgus auginančių ūkių. „Tačiau griežtinsime susietosios paramos kontrolę“, – užtikrino ministras. Be to, jaunųjų ūkininkų įsikūrimo projektuose nuo šiol 50 proc. VED vertės privaloma pagrįsti pardavimo sąskaitomis, o tai sumažina moliūgų deklaravimo patrauklumą dėl VED. Svarstomi ir kiti saugikliai, kurie užkirstų kelius galimiems piktnaudžiavimams.

Video