Tūkstančiai ūkininkų Varšuvoje protestuoja prieš importą iš Ukrainos ir ES politiką

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Lenkijos sostinėje antradienį tūkstančiai ūkininkų susirinko protestuoti prieš Europos Sąjungos žemės ūkio politiką ir pigių maisto produktų importą iš kaimyninės Ukrainos.

Protestuotojai teigia norintys, kad Lenkijos vyriausybė pasitrauktų iš ES Žaliojo kurso, kuriuo siekiama kovoti su klimato kaita. Protestuojantys ūkininkai teigia, kad šio plano priemonės dėl aplinkos yra per brangios.

Lenkų ūkininkai taip pat nori, kad būtų sustabdytas pigių ukrainietiškų grūdų ir kitų maisto produktų importas, dėl kurio, anot jų, mažėja vietos ūkių produkcijos kainos vidaus rinkoje.

Protestuotojai, kurių dauguma savo traktorius paliko namuose, planavo akciją užbaigti prie ministro pirmininko Donaldo Tusko, kuris antradienį Prahoje susitinka su Čekijos kolega, biuro.

D. Tuskas, kuris ūkininkų pyktį pavadino pagrįstu, sakė, kad šalys kartu su Briuseliu ieškos sprendimų, kaip patenkinti jų reikalavimus. Premjeras  taip pat sakė, kad Lenkija ir Čekija ketina padėti Ukrainai, kartu pripažindamos neigiamą ukrainietiškos produkcijos vietos ūkininkams poveikį.

Visoje Europoje vykstantys ūkininkų protestai jų padėtį pavertė viena svarbiausių politinių temų prieš birželio 6–9 dienomis vyksiančius Europos Parlamento rinkimus.

Europos Komisija jau padarė tam tikrų nuolaidų ūkininkams, be kita ko, iki rinkimų atidėjusi pesticidų naudojimo mažinimą.

Video