ŽŪM mažina administracinę naštą ir fiksuoja įkainius

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Žemės ūkio ministerija toliau mažina administracinę naštą: ministras Kazys Starkevičius patvirtino „Tinkamų finansuoti išlaidų pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano intervencines priemones fiksuotųjų vieneto  įkainių ir jų skaitinių reikšmių nustatymo ir taikymo tvarkos aprašą.

Fiksuotieji vieneto įkainiai jau yra sėkmingai taikomi Kaimo plėtros programos ir Strateginio plano valdų modernizavimo priemonėse, finansuojant naujų pieno ūkio fermų ir naujų plokščiadugnių grūdų saugojimo bokštų statybą.

Nuo spalio 7 d. tokia galimybė atsirado ir įsigyjant tam tikrą žemės ūkio techniką, įrangą bei energijos iš atsinaujinančių išteklių gamybos įrenginius pagal intervencines priemones „Investicijos į žemės ūkio valdas” bei „Labai smulkių ūkių plėtra”.

Mažėjanti administracinė našta

Esminė naujovė ta, kad kai pareiškėjas investuos į šiame apraše nurodytą žemės ūkio techniką ir įrangą arba saulės baterijas ir modulius (šios investicijos yra tinkamos tik jei energiją numatoma naudoti savoms reikmėms), jam nebereikės kartu su paraiška pateikti trijų komercinių pasiūlymų, vykdyti pirkimų. Šių investicijų tinkamų finansuoti išlaidų vertė bus apskaičiuojama tik pagal fiksuotuosius įkainius. Taip mažės administracinė našta tiek pareiškėjams, tiek ir paraišką vertinančios Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos specialistams.

Įsigyjant apraše nurodytą žemės ūkio techniką ir įrangą arba saulės baterijas ir modulius, išlaidos bus pripažįstamos tinkamomis finansuoti proporcingai pasiektiems kiekybiniams rezultatams, t.y. fiksuotąjį įkainį padauginus iš faktiškai įsigytų ir mokėjimo prašyme deklaruotų matavimo vienetų skaičiaus. Jeigu faktinė įsigytos įrangos, technikos ar įrengimų suma bus didesnė už fiksuotąjį įkainį, skirtumą pareiškėjas turės padengti savo lėšomis, kaip ir tuo atveju, jei pareiškėjas planuos įsigyti didesnio pajėgumo/parametrų techniką ar įrangą, nei jo gamybinis potencialas pagal Žemės ūkio technikos ir įrangos parametrų nustatymo metodiką.

Kitos investicijos ir toliau bus kompensuojamos pagal faktines paramos gavėjo faktiškai patirtas tinkamas finansuoti išlaidas.

Fiksuotųjų įkainių nustatymas

Apraše numatoma, jog įkainiai bus taikomi šioms žemės ūkio technikos ir įrangos rūšims: traktoriams, kombainams, traktorių priekaboms ir puspriekabėms, šienapjovėms, skutikams, krautuvams, presams, purkštuvams, trąšų barstytuvams bei mėšlo kratytuvams.

Šie įkainiai buvo nustatyti taikant sąžiningą, teisingą ir patikrinamą skaičiavimo metodą, remiantis panašių projektų, kurių įgyvendinimas buvo baigtas, duomenimis: t. y., įsigytos žemės ūkio technikos bei įrangos įsigijimo sutartyse nurodytais techniniais parametrais bei kainomis, pagal atitinkamus kainų indeksus perskaičiuotomis į aktualias.

Taip pat numatoma galimybė taikyti kitų ES fondų finansuojamose priemonėse nustatytus fiksuotuosius įkainius. Tokiu būdu į aukščiau minėtas SP intervencines priemones perkelti Europos socialinio fondo agentūros apskaičiuoti įkainiai saulės modulių ir saulės elektros energijos kaupimo įrenginių įsigijimui.

Svarbu paminėti, kad nustatytieji įkainiai bus kasmet peržiūrimi ir indeksuojami pagal Valstybinės duomenų agentūros skelbiamus kainų indeksus.

Žemės ūkio ministerija

Video