VMVT atnaujino rekomendacijas sezoninei prekybai šviežiais vaisiais, daržovėmis ir uogomis
Lietuvoje šiltuoju metų laiku daugėja tiek individualių prekiautojų, tiek įmonių, prekiaujančių šviežiomis daržovėmis, vaisiais ir uogomis. Tačiau daugeliui jų kyla klausimų dėl tokios veiklos organizavimo bei galiojančių teisės aktų reikalavimų. Siekdama užtikrinti, kad sezoninė prekyba vyktų atsakingai ir laikantis maisto saugos principų, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atnaujino metodines rekomendacijas. Jose informacija prekiautojams pateikiama dar aiškiau ir išsamiau.
Rekomendacijos apima svarbiausias sritis: maisto tvarkymo veiklos registravimą, prekybos vietos reikalavimus, maisto produktų transportavimą ir pateikimą, produktų atsekamumą bei ženklinimą, asmens higienos reikalavimus, galimus prekybos apribojimus.
„VMVT nuosekliai siekia užtikrinti maisto saugą ir kokybę, todėl raginame prekiautojus atsakingai laikytis reikalavimų. Prekiaujant sezoninėmis šviežiomis daržovėmis, vaisiais ir uogomis, ypač svarbu užtikrinti tinkamas laikymo sąlygas, apsaugą nuo išorinių taršos veiksnių bei laikytis asmens higienos. Nuo to labai daug priklauso, ar vartotojai gaus saugų ir kokybišką maistą. Šios metodinės rekomendacijos parengtos tam, kad būtų paprasčiau suprasti ir tinkamai įgyvendinti teisės aktų reikalavimus“, – komentuoja VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Akvilė Sapronaitė.
