Nauji reikalavimai brandintai mėsai įsigalios jau nuo šio rudens
Lietuvoje yra nemažai mėsos gamintojų, kurie į rinką tiekia brandintą mėsą. Nepaisant to, iki šiol šios kategorijos mėsos produktams nebuvo nustatytų bendrų reikalavimų. Gamintojai turėjo įdiegti ir pritaikyti brandinimo procesą, remdamiesi kitų šalių patirtimi ar kita prieinama informacija. Europos Komisija pavirtino reikalavimus, kuriuos nuo 2024 metų lapkričio 9 dienos turės taikyti visos įmonės, gaminančiose brandintą mėsą.
Didžiausia riziką kelią mikrobiologiniai pavojai, tai verotoksiną gaminančios bakterijos Escherichia coli (STEC) bei kitos sveikatai pavojingos bakterijos - Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, enterotoksigeninė Yersinia spp., Campylobacter spp. ir Clostridium spp., taip pat pelėsiai - tokie kaip Aspergillus spp. ir Penicillium spp., galintys gaminti mikotoksinus, kai sąlygos tam yra palankios, tačiau jų galima išvengti laikantis atitinkamų reikalavimų.
Europos Sąjungos Komisija atsižvelgdama į Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) mokslinę nuomonę dėl brandintos mėsos mikrobiologinių pavojų, kurioje pateikiama, kad brandinta mėsa nekelia didesnio pavojaus visuomenės sveikatai nei šviežia mėsa, jei paisoma tam tikrų reikalavimų. Komisija priėmė deleguotąjį reglamentą (ES) 2024/1141, kuriame nustatė mėsos brandinimo reikalavimus ir specialiąsias priemones mėsos brandinimui.
Mėsos pusgaminiams, kurie bus sausai brandinami, taikomi tokie patys reikalavimai kaip ir mėsos brandinimui.