„Kauno grūdai“ Kėdainiuose mini dešimties metų veiklos jubiliejų
Prieš pat Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną „Kauno grūdų“ greitai paruošiamų produktų gamybinis padalinys Kėdainiuose taip pat minėjo solidžią progą – 10 metų veiklos mūsų krašte jubiliejų. Ta proga vyko šventinis Oskarų vakaras, kurio metu buvo apdovanoti ir pagerbti ilgamečiai bei labiausiai nusipelnę fabriko darbuotojai.
Kolektyvas vieningas ir artimas
Kaip sakė Kėdainių fabriko vadovė Miglė Balčiūnaitė, kone pusė iš 240 darbuotojų fabrike yra ilgamečiai. Nemažai yra tokių, kurie dirba ir nuo pat pirmosios fabriko atidarymo dienos. Darbuotojų kaita nėra didelė, nors kolektyvas didelis, o ir kam dairytis kažkur kitur, jei labai gerai čia? Miglė pasakoja, kad kolektyvas turi ir gražių tradicijų, ir laisvą laiką mėgsta leisti kartu.
„Kiekvienais metais mūsų pamainų meistrai turi šventę, kurios metu stiprinama komanda. Ar baidarėmis plaukia, ar į sodybą išvyksta, ar kitos veiklos susigalvoja. Žiemos švenčių metu kiekviena pamaina susiorganizuoja mažą šventę už darbo ribų. Ir administracija stengiasi stiprinti ryšius už darbo ribų, kasmet keliaujame į žygį, renkamės vis kitą vietovę, aktyviai leidžiame laiką“, – sako fabriko vadovė.
Ji priduria, kad kadangi kolektyvas didelis, o darbe kartu praleidžia laiko išties daug, pasitaiko visko. Būna, kaip ir šeimoje, pasišpilkuoja, tačiau greitai susitaiko.
Dabar čia pagaminama ir realizuojama 105 mln. vienetų greitai paruošiamų makaronų pakeliuose ir 40 mln. vienetų greitai paruošiamų košių indeliuose per metus.
Tačiau pradžia nebuvo tokia jau lengva ir paprasta, tikriausiai tada niekas nei nebūtų patikėjęs, kad fabrikas čia ims netrukus mušti visus rekordus.
„Pradžia buvo sudėtinga – nepasisekė su mums gamybos linijos įrangą tiekusiais kinais. Įranga prastai veikė, buvo sunku išgauti tinkamą produktą. Čia žemai lenkiu galvą prieš savo „Kauno grūdų“ technikos skyriaus kolegas, kurie laikui bėgant viską sutvarkė tinkamai. Su laiku viską sustygavome, atidirbome produktą, tuomet komercijos skyriaus kolegų įdirbio dėka ėmė augti pardavimai, nauji ir vis didesni užsakymai. Šiai dienai turime sėkmingai veikiančia, paklausius produktus gaminančią gamyklą. „Kauno grūdai“ tapo patikimo gamybos partneriu tiek Lietuvoje, tiek užsienyje“, – prisiminimais dalinasi pirmasis Kėdainių fabriko gamybos vadovas Vaidas Bendikas.
Neseniai atidarė naujo sandėlio duris
Na, o kadangi Kėdainiuose „Kauno grūdai“ darbuojasi taip, kad galima tik pavydėti, atėjo laikas ir praplėsti patalpas. Dėl to visai neseniai buvo atidarytas naujutėlis gamybinis sandėlis, į kurį investuota apie 3 mln. eurų. Ši investicija yra tarsi „Kauno grūdų“ sėkmingos plėtros ir augimo įrodymas.
Tačiau sėkmės istorijas įmonei pavyksta pakartoti ir kituose miestuose. Tarkime Alytuje sėkmingai ir pilnu pajėgumu veikia 2019 pastatytas modernus greitai paruošiamų produktų fabrikas, o jau kitąmet šalia veikti pradės antras, 11 000 kv. m. ploto fabrikas. Kaip ir Kėdainiuose, taip ir Alytuje gamykla jau išaugo, gamindama maksimalius įmanomus produkcijos kiekius, tad investicijos yra būtinos norint patenkinti esamų ir būsimų klientų poreikius.
„Greitai paruošiamų makaronų ir košių rinka tiek Europos, tiek pasauliniame kontekste yra perspektyvi ir auganti. Eksporto apimtys nuolat kyla, o mes eksportuojame apie 96 proc. savo pagaminamos produkcijos. Šiuo metu jau esame 100 procentų išnaudoję visus turimus gamybinius pajėgumus, todėl ir toliau kylant šios produkcijos poreikiui, matome galimybes plėstis“ – sakė įmonės generalinis direktorius Andrius Pranckevičius.
Jis pridūrė, kad tai – toli gražu ne viskas, ką planuoja įmonė. „Kauno Grūdai“ siekia įsigyti dalį „Auga Group“ maisto verslo ir pasirašė kooperatinės bendrovės „Grybai LT“ pirkimo- pardavimo sutartį su šios įmonės pajininkais. Ši bendrovė valdo modernią robotizuotą gamyklą, gaminančią vartojimui paruoštas ekologiškas sriubas, troškinius, daržoves pakeliuose.
Eglė Kuktienė ("Rinkos aikštė")