Tvarių maisto sistemų plėtra Baltijos regione
Vilniuje vykusiame tarptautiniame renginyje, skirtame tvarių maisto sistemų plėtrai Baltijos jūros regione, dalyvavo ir pranešimą perskaitė Lietuvos žemės ūkio rūmų pirmininkas dr. Arūnas Svitojus.
Renginys subūrė viešojo sektoriaus, mokslo, savivaldos ir bendruomenių atstovus iš viso Baltijos jūros regiono. Renginio tikslas – dalintis įžvalgomis ir sprendimais, kaip sukurti atsparesnes, aplinkai draugiškesnes ir socialiai atsakingas maisto sistemas. Renginį organizuoja LIC (Lietuvos inovacijų centras) kartu su partneriais iš Švedijos, Suomijos, Danijos ir kitų šalių.
„Tvari žemės ūkio ir maisto gamyba – tai ne pasirinkimas, o būtinybė. Turime peržiūrėti visą vertės grandinę – nuo ūkio iki stalo – ir kurti sistemas, kurios užtikrintų išteklių tausojimą, aplinkosaugą ir ūkininkų konkurencingumą“, – teigė ŽŪR pirmininkas dr. Arūnas Svitojus.
Renginyje pristatytos praktinės patirtys, įgyvendinti sprendimai ir politikos rekomendacijos, kurios gali būti pritaikytos tiek nacionaliniu, tiek regioniniu lygmeniu. Vienas pagrindinių renginio siekių – inicijuoti ilgalaikį tarpvalstybinį bendradarbiavimą, kuriuo remiantis būtų kuriami sisteminiai pokyčiai žemės ūkio ir maisto sektoriuje.
Renginys organizuotas pagal #KISMET iniciatyvą – tai „Interreg Baltic Sea Region“ programos remiamas projektas, kuriuo siekiama skatinti perėjimą prie žiedinės ekonomikos ir tvarių sprendimų maisto grandinėje.
