Kodėl patyrę daržininkai darže „sūdo“ svogūnus
Turėti savo žalumynų sode ar bent balkone yra ypatingas malonumas. Visada šviežias ir traškus, paruoštas dėti į salotas arba tiesiog kaip užkandis prie bet kokio patiekalo – svogūnas yra tikrai geras pasirinkimas. O aromatas toks, kokio niekada nepajusite nei turguje, nei parduotuvėje. Svogūnų beveik visada galima rasti daržininko kieme. Ir jei jums taip pat patinka auginti žalumynus, tuomet nepakenks pasidomėti, kodėl jums reikia darže druskos.
Valgyti svogūnus su druska visai ne tas pats, kas auginti šią daržovę su ja. Patikėkite, nėra kitų trąšų, kurios būtų tokios įperkamos ir taip teigiamai paveiktų šį augalą.
Kodėl svogūnams reikia druskos
Svogūnai auga greitai ir, dažniausiai, neturi laiko sugesti. Tačiau jis turi ir savo natūralių priešų. Tai visų pirma svogūninės musės ir grybų sporos.
Užkirsti kelią jų atsiradimui yra gana paprasta, jei iš pradžių sodinate svogūnus į paruoštą sodo lysvę, turite įdirbti žemę specialiu būdu.
Jums reikės:
50 g druskos
2 valg. š. amoniako
žiupsnelio kalio permanganato
10 litrų vandens
Gautu trąšų tirpalu apdorokite plotą 1 litru vandens 1 kvadratiniam metrui. Tai pamaitins dirvą. Bet net jei neturėjote laiko tai padaryti iš anksto, neturėtumėte pamiršti druskos.
Norint apsaugoti jau augančius svogūnus, jums taip pat reikės šios „trąšos“. Sudedamosios dalys yra tos pačios, bet skirtingomis dozėmis: 10 litrų vandens, 60 g druskos, 1 valgomasis šaukštas amoniako. Taip pat rekomenduojame iš karto naudoti dviejų rūšių druską: 30 g įprastos ir 30 g joduotos.
Šiuo mišiniu apliekite lysves praėjus savaitei po sudygimo. Geriausia pirma gausiai palieti paprastu vandeniu, o tada – su druska. Pakartokite procedūrą po 3 savaičių (bet be amoniako). O trečią kartą apdoroti reikėtų tik pastebėjus ligų atsiradimą.
Druska ne tik gerina svogūnų imunitetą, bet ir pagreitina jų augimą. Paprasčiausias būdas, kurį naudoja tingūs vasarotojai – lysves pabarstyti druska. Bet geriau paruošti skystį, jis yra patikimesnis. Linkime sėkmės auginant tokį naudingą ir pikantišką augalą!
(„zinoti.lt“)