Cepelinų diena: Panevėžio rajono kavinėse – specialūs pasiūlymai

Cepelinų diena: Panevėžio rajono kavinėse – specialūs pasiūlymai. Cepelinų diena: Panevėžio rajono kavinėse – specialūs pasiūlymai.

Pirmąjį vasario sekmadienį – Pasaulinė cepelinų diena. Ši diena pradėta švęsti nuo 2014-ųjų vasario Amerikos lietuvio Jono Vaičiūno iniciatyva. Cepelinų dieną visi raginami kartu su šeima gaminti ir skanauti šį patiekalą, o neturintieji laiko suktis virtuvėje laukiami Panevėžio rajone įsikūrusiose kavinėse.

Specialus pasiūlymas

Laikantis tradicijų, tądien kavinėje „Pas Katiną“ Piniavoje bus švenčiamas tikras „cepelinų balius“ ir siekiama pagerinti pernykštį pagamintų cepelinų rekordą.

Be to, švenčiant Pasaulio cepelinų dieną, tik sekmadienį, vasario 4 dieną, kavinėje „Pas Katiną“ svečių laukia specialus pasiūlymas – trys cepelinų porcijos už dviejų kainą.

Piniavoje įsikūrusios kavinės „Pas Katiną“ vadovė Silvija Katinaitė–Kavaliūnienė šypsodamasi patikina, kad tautiečiai cepelinų dieną švenčia kasdien. Pasak jos, cepelinai valgiaraštyje puikuojasi jau tris dešimtmečius ir vis tiek išlieka populiariausiu patiekalu.

„Pasaulinę cepelinų dieną atvyksta ir jauni, ir seni, šeimos susirenka ir, žinoma, užsisako tradicinį patiekalą – cepelinus“, – sako S. Katinaitė–Kavaliūnienė.

Sieks rekordo

S. Katinaitė–Kavaliūnienė skaičiuoja, kad pernai Cepelinų dieną buvo pagaminta tūkstantis cepelinų. Prireikė 225 kg bulvių, daugiau nei 45 kg mėsos, apie 50 litrų padažo.

Šiemet rekordą bus siekiama pagerinti.

Per tris kavinės gyvavimo dešimtmečius virėjos jau išvirė apie milijoną cepelinų.

Kavinės „Pas Katiną“ vadovė sako pastebėjusi, kad nors lietuviai itin mėgsta cepelinus, namuose juos verda vis rečiau, ypač jaunoji karta. Todėl imtasi organizuoti mokymus.

Kavinėje „Pas Katiną“ vyksta didelio populiarumo sulaukusi edukacija „Katino cepelinai“. Jos metu kavinės lankytojai ne tik susipažįsta su patiekalo istorija, bet ir patys sudalyvauja gamybos procese ir galiausiai ragauja savo rankomis suformuotus cepelinus.

Dirba pasiraitoję rankoves

„Iš svečių dažnai girdime, kad mūsų cepelinai bene skaniausi visame regione, todėl nusprendėme, siekdami užimti svečius, pasiūlyti jiems pramogą – išmokyti cepelinus pasigaminti patiems. Taip pat gerai praleisti laiką draugų ar artimųjų rate. Edukacijos tinka tiek svečiams, tiek pavienėms šeimoms, draugų būriams ar įmonių kolektyvams. Tai unikali veikla ir iš užsienio atvykusiems klientams. Edukacijų metu svečiai dirba pasiraitoję rankoves. Virėjos parodo, kaip taisyklingai suformuoti kukulius, kaip juos išvirti, kad neištežtų, kad būtų skanūs. O kol cepelinai verda, jaukioje aplinkoje, rusenant krosnelei ir gurkšnojant žolelių arbatą, visi klausosi edukatorės pasakojimų apie šio patiekalo istoriją. Ir ne tik“, – beveik dviejų valandų edukaciją pristatė S. Katinaitė–Kavaliūnienė.

Dovanoja senjorams

Kartu švęsti Pasaulinę cepelinų su specialiais pasiūlymai kviečia ir Krekenavoje įkūrusi kavinė „29-as kilometras“. Vasario 4 dieną kavinė jungiasi į gražią iniciatyvą ir kviečia senjorus vaišintis cepelinais. „29-as kilometras“ dovanos 15 vienetų cepelinų porcijų (porcijoje 1 cepelinas). Jūs taip pat galite prisidėti prie šios akcijos nupirkdami porciją cepelinų, kurios kaina tik 3 eurai.

Ne pirmą kartą Pasaulinę cepelinų dieną mini ir kavinė „Karčiama Ružava“ tądien dovanodama dvidešimt cepelinų porcijų senjorams.

„Norime bent taip pradžiuginti mūsų senjorus. Malonu matyti juos besišypsančius ir bendraujančius. Mums tai lyg motyvacija“, – sako kavinės „Karčiama Ružava“ barmenė Vaiva.

Vaišins gėrimais

Uliūnuose kavinėje „Prie židinio“ – cepelinai yra tikras virtuvės pasididžiavimas. Ir jeigu tradiciniai cepelinai vis dėlto pabodo, sekmadienį yra pats metas išbandyti šį tą naujo – cepelinus su grybų įdaru.

„Visgi mūsų svečiai labiausiai mėgsta įprastus cepelinus – su kiaulienos mėsyte, grietine ir spirgučių padažu. Bet tądien gaminsime cepelinus ir su varške, ir su grybų įdaru. Prie cepelinų svečius vaišinsime gaiviu gėrimu“, – sakė kavinės „Prie židinio“ direktorė Bronislava Šveikauskienė.

Daugelis šią kavinę yra pamilę ne tik dėl puikaus tradicinių lietuvių virtuvės patiekalų skonio, bet ir dėl porcijų ir kainos santykio. Dviejų cepelinų porcija su padažu čia siekia beveik 1 kilogramą, o kaina – tik 6 eurai.

„Ir ne tik cepelinai turi milžinišką trauką, bet ir kiti čia gaminami lietuviški patiekalai“, – sako Bronislava.

„Mūsų svečiai pamėgo ir keptus cepelinus. Taip pat puikiai vertinami bulviniai blynai su mėsa, žemaičių blynai, bulviniai vėdarai ir net kruopiniai vėdarai su krauju. Valgo ir „švilpikus“, iš bulvių tešlos mūsų gaminamus „Čičinsko“ kepsnius, virtinukus su bulvėmis“, – džiaugėsi B. Šveikauskienė.

Jūsų Panevėžys

Video