Paprasti ir pigūs vištienos receptai: sugrįžę po pamokų ar būrelių juos lengvai pasišildys vaikai

Vištienos kepsneliai Vištienos kepsneliai

Artėjantis ruduo vaikų tėvams atneša nemažai iššūkių, o vienas iš jų – sveika atžalų mityba. Pamažu tenka vis dažniau pagalvoti ne tik apie šeimos pusryčius ir vakarienę, bet ir apie tai, ką galės užkrimsti iš mokyklos grįžę mokyklinukai.

Planuokite pirkinius, o valgius ruoškite iš vakaro

Subalansuotos mitybos specialistė, dietistė Indrė Trusovė atkreipia dėmesį, kad planuojant savaitės meniu labai svarbu apgalvoti ką ir kada valgysite, iš anksto susipirkti visus produktus ir kiek įmanoma juos apdoroti, kad vėliau užtektų tik pakepti ar pašildyti.

„Galima daugiau laiko maisto ruošai skirti vakare ir taip pasiruošti kelioms dienoms į priekį: sumarinuoti mėsą, supjaustyti ir į maišelius susidėti daržoves ar kitus ingredientus, kuriuos planuojate naudoti skirtingiems patiekalams. Net kepsnelius galima apdoroti taip, kad išėmus iš šaldiklio būtų galima išsikepti vos per kelias minutes – taip paruoštą maistą nesunkiai galės pasigaminti ir patys vaikai sugrįžę po pamokų, nes užteks kartą parodyti kaip tą padaryti“, – pasakoja prekybos tinklo subalansuotos mitybos partnerė I. Trusovė.

Ji taip pat pastebi, kad daugelį vištienos patiekalų galima valgyti ir šaltus, pavyzdžiui, pasigaminti sumuštinį su vištienos kotletu ir pomidorais ar keptos krūtinėlės likučius sunaudoti įvairioms salotoms. Tad visiems norintiems palengvinti savaitės maisto ruošą ir užtikrinti, kad namuose vaikams niekada nepritruktų sveiko maisto pasirinkimų, I. Trusovė rekomenduoja tris lengvai pagaminamus receptus su vištiena.

Gardūs vištienos kamuoliukai

Anot dietistės, pagaminti šiuos kamuoliukus – visai nesudėtinga. Bet to, jie skanūs ir šalti, tad galima išsikepti kelioms dienoms ir visuomet turėti šaldytuve. Jums reikės:

500 g šviežios viščiukų broilerių filė;
1 vnt. kiaušinio;
30 g džiuvėsėlių;
30 g tarkuoto parmezano sūrio;
1 v. š. citrinos sulčių;
žiupsnelio druskos ir pipirų;
sviesto (formai patepti).

Gaminimas. Vištieną sukapokite labai mažais gabaliukais, sudėkite visus ingredientus ir sumaišykite. Drėgnomis rankomis suformuokite kamuoliukus. Sudėkite į lydytu sviestu pateptą kepimo formą ir kepkite 25 minutes iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Vištienos piršteliai

Mėgstamiausias I. Trusovės vaikų patiekalas, puikiai tinkantis ir į priešpiečių dėžutę. Jam pagaminti reikės:

450 g šviežios viščiukų broilerių filė;
2 vnt. kiaušinių;
2 v. š. graikiško jogurto;
70 g kukurūzų miltų;
80 g sezamų sėklų;
2 vnt. trumpavaisių agurkų;
80 g tarkuoto kietojo sūrio;
česnako granulių, druskos (pagal skonį).

Gaminimas. Vištieną supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Suberkite ant jos druską, česnako granules, sudėkite graikišką jogurtą ir viską gerai išmaišykite. Palikite pasimarinuoti bent valandai laiko.  Po to pasiimkite dubenėlį, įmuškite du kiaušinius ir išplakite. Į vieną lėkštę suberkite kukurūzų miltus, į kitą – sezamus ir sūrį. Kiekvieną vištienos gabalėlį apvoliokite kukurūzų miltuose, tada mirkykite kiaušinių plakinyje ir galiausiai apvoliokite sezamo ir sūrio mišinyje.

Sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kepimo trukmė priklauso nuo gabalėlių dydžio – mažesnius kepkite 15, didesnius – 25 minutes. Patiekite su graikišku padažu, kurį lengva pasigaminti sumaišius graikišką jogurtą, česnaką, agurką, citrinos sultis, druską, pipirus ir krapus.

Vištienos salotos su ryžiais

Šios salotos – labai mėgstamos vaikų ir greitai paruošiamos. Be to, galima pagaminti iš anksto ir palikti vaikams šaldytuve, nes nereikia šildyti. Joms paruošti reikės:

150 g virtos arba keptos šviežios viščiukų broilerių filė;
100 g virtų ryžių;
saujos smulkiavaisių pomidorų;
brokolio;
konservuotų kukurūzų;
pupelių arba žirnelių;
svogūnų laiškų;
žiupsnelio druskos ir pipirų (pagal skonį);
šlakelio alyvuogių aliejaus.

Gaminimas. Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais, o ryžius išvirkite pagal ant pakelio nurodytą instrukciją ir atvėsinkite. Brokolį nuplikykite verdančiu vandeniu ir susmulkinkite, pomidorus supjaustykite. Visus ingredientus sumaišykite kartu, pagardinkite druska, pipirais ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Skanaus!

 

Video