Prekybininkai supažindinti su reikalavimais prekybai maistu, kurių minimalus tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai organizavo nuotolinę, viešąją konsultaciją prekybininkams dėl reikalavimų prekybai maistu, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs. Šios konsultacijos metu siekta išsamiai supažindinti su tokio maisto prekybos reikalavimais ir kartu atsakyti į dalyvaujančių prekybininkų aktyviai užduodamus klausimus.
Konsultacijoje dalyvavo virš 150 prekybos maistu atstovų, norinčių išsiaiškinti maisto produktų, kurių minimalus tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs, prekybos niuansus. Konsultacijos metu ne tik buvo aiškinama, kaip laikytis reikalavimų, bet ir sprendžiami praktiniai klausimai, pabrėžiant atsakingą tokių produktų pardavimą. Prekybininkai domėjosi, kaip tinkamai vartotojams pateikti bei informuoti, jog maisto produkto minimalus tinkamumo vartoti terminas jau pasibaigęs, kokia taikoma atsakomybė pardavėjui, parduodant tokius produktus ir t.t.
VMVT primena, jog nuo šių metų sausio 1 d. Lietuvoje įsigaliojo Maisto įstatymo nuostatos, leidžiančios maistą, kuris pasibaigus minimaliam maisto produkto tinkamumo vartoti terminui, nurodytam žymoje „Geriausias iki...“ jei yra saugus ir tinkamas vartoti, parduoti tik galutiniam vartotojui. Parduodant tokį maistą, pardavėjas taip pat turi užtikrinti, kad:
maistas yra supakuotas į gamintojo pirminę pakuotę;
maisto pirminė pakuotė yra nepažeista;
vartotojui ant pakuotės pateikta aiškiai matoma įspėjamoji informacija, kad minimalus maisto produkto tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs, ir yra neuždengtas gamintojo nurodytas minimalaus tinkamumo vartoti terminas ir kita privalomoji maisto produktų ženklinimo informacija;
pasibaigusio minimalaus maisto produkto tinkamumo vartoti termino maistas yra išdėstytas jam skirtoje atskiroje ir aiškiai pažymėtoje prekybos vietoje.
Konkrečią pasibaigusio minimalaus maisto produkto tinkamumo vartoti termino maisto pardavimo trukmę turi nustatyti pardavėjas. Būtent jam tenka atsakomybė už tokio maisto saugą ir kokybę. Pasibaigusio minimalaus maisto produkto tinkamumo vartoti termino maisto pardavimo trukmę pardavėjas turi nustatyti įvertinęs šio maisto produkto individualias savybes ir realią galimybę vartotojui jį saugiai suvartoti.