Žinomas virtuvės šefas sukūrė patiekalus su tulpių žiedlapiais

Patiekaluose – tulpių žiedlapiai. Patiekaluose – tulpių žiedlapiai.

Geriausiu Lietuvos virtuvės šefu ne kartą pripažintas Deivydas Praspaliauskas garsėja unikaliais kulinariniais kūriniais ir dideliu dėmesiu vietinei produkcijai.

Pakruojo dvare prasidėjus didžiausiam regione Tulpių ir pavasario gėlių festivaliui, „Amandus“ šefas specialiai šiai progai sukūrė neįprastus komplimentus, kurių sudėtyje – ir tulpių žiedlapiai.

„Lietuvoje auginame ir gaminame daugybę produktų, kurių mums pavydėtų net ir gamta turtingiausi kraštai. Neretai pamirštame tuo pasidžiaugti ir tinkamai

Tulpių komplimentams pasirinkau daugelio mūsų virtuvėje sutinkamus ingredientus – švariose Lietuvos upėse gyvenančią žuvį, juodą duoną, morkas – nes noriu dar ir dar kartą priminti, kad iš šių turtingų skonių galime sukurti pasaulį stebinančius receptus“, – sako D. Praspaliauskas.

Mažiau įprastą patiekalų komponentą – tulpių žiedlapius – šefui suteikė 5 milijonus jų svogūnėlių šiemet  pasodinęs Pakruojo dvaras. Gėlių jūromis visu šiltuoju sezonu garsėjančios didžiausios šalyje dvaro sodybos ekspertai pasidalino istorinėmis žiniomis apie tulpių naudojimą kulinarijoje.

„Daugelis žino, kokios svarbios tulpės yra Nyderlandų gyventojams, vienu ar kitu istorijos laikotarpiu jos buvo prikausčiusios didelės pasaulio dalies dėmesį. Tačiau retas yra girdėjęs, kad šios gėlės išgelbėjo tūkstančių žmonių, tarp jų – ir aktorės Audrey Hepburn, gyvybę“, – teigia dvaro gėlininkystės ekspertai.

II-ojo pasaulinio karo pabaigoje, Nyderlandus vis dar kontroliuojant vokiečiams, šalį užklupo ilgus mėnesius trukusi itin šalta žiema, kurios metu kariaujančioje šalyje ėmė itin trūkti maisto. Gelbėdami savo piliečius nuo bado, Nyderlandų sprendimų priėmėjai rado netikėtą išeitį: maisto prekių parduotuvėse ėmė pardavinėti dėl karo nepasodintus tulpių svogūnėlius.

„Gyventojams taip pat dalinti įvairūs receptai: iš džiovintų svogūnėlių daryti miltai, virta sriuba ar gamintos tulpių salotos. Tulpės svogūnėlio šerdis yra nuodinga, todėl buvo svarbu išmokti tinkamai jį paruošti. Skoniu tulpė yra panaši į mums įprastą svogūną“, – sako Pakruojo dvaro komanda.

Amsterdame iki šiol galima rasti iš tulpių svogūnėlių gaminamų patiekalų, tačiau šiandien tai – dažniau istorinis egzotiškas delikatesas, o ne plačiai vartojamas maisto produktas.

Patiekaluose – tulpių žiedlapiai

Šefo D. Praspaliausko teigimu, kulinarijoje naudoti ne tik gėlių svogūnėliai – dar iki šių dienų patiekaluose Nyderlanduose galima sutikti karamelizuotų tulpių žiedlapių.

„Jie visų pirma yra puošmena, tačiau skoniu taip pat kiek primena svogūną, todėl gali būti nesudėtingai įkomponuojami nesaldžiuose patiekaluose“, – sako restorano „Amandus“ įkūrėjas.

Pakruojo dvaro pavasario festivaliui jis sukūrė Lietuvos skonio vieno kąsnio užkandį, kuriame: sūdytas upėtakis su karamelizuotų morkų piure, kreminiu sūriu ir, žinoma, juoda duona.

Šventinį meniu taip pat papildė egzotiškai skambančios, tačiau šaltose ir itin švariose Lietuvos upėse taip pat gyvenančios alpinės šalvies kapotinis su Briuselio kopūstais, šviežiais smidrais ir saldžiųjų bulvių bei avinžirnių užtepu.

„Tai – išskirtinai kokybiškų ir šviežių ingredientų, kuriais Lietuvoje galime džiaugtis pavasarį, derinys. Patiekalai – taip pat labai pavasariški, lengvi ir pritaikyti šiltajam sezonui. Norėjau, kad šventinis meniu visiškai atspindėtų ir įsilietų į pavasario linksmybių dvare temą: šiluma, spalvos, ryškūs skoniai ir gaivios spalvos“. – sako vienas iš geriausių šalies šefų.

Dvare - pavasario linksmybės

Skaičiuojama, kad didžiausiame regione tulpių festivalyje šiemet galima išvysti daugiau nei 250 rūšių įvairių gėlių, pavasario linksmybes taip pat užtikrins gyva muzika, šokėjai, animatorių pasirodymai bei įvairios edukacijos.

„Ypatingą atmosferą dvare šiemet kuria ir varnėnų miestas su tūkstančiu inkilų bei paukščių pulkai, sukantys ratus aplink savo įvairiaspalvius, Ukrainai remti skirtus namus. Dar neparduotus inkilus kviesime gyvai įsigyti visus norinčius, o kiekvienas euras keliaus dronams į Ukrainą siųsti“, – sako dvaro komanda.

Festivalis vyks kasdien, kol žydės milijonai pavasario gėlių.

„Kaip ir festivalio pradžios data, taip ir jo trukmė visiškai priklauso nuo gamtos ir jos užgaidų. Todėl visus, norinčius išvysti tikrą spalvų sprogimą ir gamtos stebuklą, raginame pernelyg negaišti“, – teigia Pakruojo dvaro gėlininkai.

Festivalio metu dvaro sodyboje taip pat kviečiame susipažinti su autentiško bajorų gyvenimo tradicijomis: Baronaitė pažindins su dvaro rūmais, jų istorija ir paslaptimis, dvaro Žaldokas supažindins su istorinėmis alaus darymo tradicijomis, kvapą gniaužiančios tikros istorijos bus pasakojamos vieninteliame Lietuvoje autentiškame bausmių rūsyje, o gausybė amatininkų pažindins su savo senovinio amato subtilybėmis bei leis jėgas išbandyti svečiams.

Video