„Atviros dienos kaime“: tradicinis renginys lepins miestiečius ir sveiku maistu
Vietinio maisto kultūra Lietuvoje įgauna pagreitį. Kaimo turizmo sodybose, bendradarbiaujančiose su aplinkiniais ūkininkais ir verslais, atsiranda vis daugiau vietinių produktų. Trumpa maisto tiekimo grandinė neša naudą visiems rinkos dalyviams: ūkininkams, kaimo turizmo sodybos šeimininkams ir vartotojams.
Neįsivaizduoja veiklos be bendradarbiavimo
Ant Pociūnėlių tvenkinio kranto įsikūrusios sodybos „Panekelpių kaimas“ (Radviliškio r.) erdvės – kluonas, svirnas su pirtimi bei ramybe dvelkiantis daugiau nei hektaro sodas – skirtos poilsiui ir unikaliems renginiams gamtoje.
Vienkiemio šeimininkė, dekoratorė Lina Noreikaitė-Rimkienė sodybą pradėjo kurti prieš 17 metų ir nuo pat pradžių laikėsi minimalizmo idėjos. Ją padiktavo pati sodyba, kurioje auga senų obelų sodas, šimtamečių liepų alėja. Labiausiai Linai rūpėjo, kaip tai išlaikyti. Minimalizmas, natūralumas ir paprastumas lėmė ne tik architektūros, interjero, bet ir poilsio organizavimo sprendimus.
Šiandien Lina nebeįsivaizduoja savo veiklos be bendradarbiavimo su vietiniais ūkiais ir verslais. „Bendradarbiavimas leidžia tobulėti ir būti stipresniu šiandienos rinkoje. Nuo pat sodybos veiklos pradžios siekiau, kad mano svečiai turėtų galimybę paragauti to, kas gaminama mūsų krašte“, – sako sėkmingą bankininkės karjerą mieste į gyvenime kaime iškeitusi Lina. Neatsitiktinai šiemet ji įgyvendina Lietuvos kaimo tinklo projektą, kurio tikslas – paskatinti ūkininkų, kaimo gyventojų bendradarbiavimą, pasiūlyti naujus verslo modelius bei veiklas, populiarinančias žaliąjį turizmą ir vietinį maistą.
Šiandien duoną sodybos svečiams kepa Skėmių traktierius. Netoliese gyvenantis šefas gamina puikius desertus. Dijo ūkis tiekia šalto spaudimo margainio, kanapių, garstyčių, linų sėmenų, moliūgų, rapsų aliejų, kanapių ir aviečių arbatas. Pociūnėlių miestelio bendruomenė augina vaisius ir daržoves, iš jų gamina arbatas, cukatus, daržovių mišinius, prieskonius, spaudžia obuolių sultis, gamina obuolių sūrius.
Panekelpių kaimo sodyba – ūkininko sodyba. „Turime didelį augalininkystės ūkį, auginame miežius, kviečius, cukrinius runkelius, rapsus, kukurūzus ir kitas kultūras. Norime, kad į sodybą atvykstantys svečiai susipažintų su augalais, atpažintų grūdus – išmoktų atskirti kviečius nuo miežių, rapsus nuo garstyčių. Todėl mes esame paruošę tam skirtą edukacinę programą“, – pasakoja Lina.
Vaikams ir suaugusiems daug džiaugsmo suteikia ir iš ūkio atvykstanti žemės ūkio technika, į kurią galima įlipti. „Ūkyje dirbau su dokumentais, bet į traktorių sugalvojau įlipti tik būdama trisdešimties. Ir man taip patiko jį vairuoti! Pamaniau, kad tai gali būti smagu ir kitiems“, – šypsosi moteris.
Svečiai sodyboje gali ne tik susipažinti su ūkyje auginamomis kultūromis, bet ir patys išsispausti šviežutėlio rapsų aliejaus, pasigaminti kviečių želmenų augintinį, sukti natūralaus vaško žvakes. Sodybos šeimininkė poilsiautojus nuolat stebina vietinėmis vaišėmis – liepų alėjoje augančio meškinio česnako sviestu su duona; šeivamedžio žiedų sirupo gėrimu, pagaminto iš sodybos pakrantėje augančių šeivamedžių žiedų; sodo obelų obuolių sūriu bei obuoliene, ruošta pagal promočiutės receptą.
Šeimų savaitgalis kaime
Sodyba „Panekelpių kaimas“ šiemet vėl dalyvaus akcijoje „Atviros dienos kaime“. Ši akcija rugsėjo 9-11 dienomis vyks visoje Lietuvoje. Tą rudens savaitgalį lankytojams duris atvers net 60 sodybų, ūkių, amatininkų ir kūrybos studijų, kaimo bendruomenių, muziejų, bitynų, parkų ir net mokslo įstaigų.
Miestiečiai galės ne tik susipažinti su kaimo kasdienybe, bet ir dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, kūrybinėse dirbtuvėse, degustacijose, žygiuose, ekskursijose, iškylose, taip pat žvejoti, jodinėti, plaukioti ir kitaip pramogauti.
Lietuvos kaimo turizmo asociacija kartu su Žemės ūkio ministerija siekia populiarinti trumpas maisto tiekimo grandines, kaime teikiamas paslaugas, užaugintus bei pagamintus produktus.