LDAA prisideda prie reikšmingų pokyčių maisto sistemose

Zofija Cironkienė. Žemės ūkio rūmai nuotr. Zofija Cironkienė. Žemės ūkio rūmai nuotr.

Rugsėjo 29-ąją minima Tarptautinė informavimo apie maisto švaistymą diena. Šią dieną siekiama atkreipti dėmesį į be reikalo švaistomo maisto neigiamą įtaką ne tik mūsų finansams, bet ir, svarbiausia, mūsų planetai.

Jungtinių tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, apie vienas trečdalis viso pasaulyje užauginamo ir pagaminamo maisto yra išmetamas.

Jei žmonės atsakingiau žiūrėtų į maisto vartojimą, išmestų mažiau maisto, mažiau reikėtų jo gaminti ir dėl to mažėtų ir į aplinką išmetamo anglies dvideginio kiekis. Atliekomis virtęs ir sąvartynuose pūvantis maistas išskiria metano dujas, kurios daro didelę įtaką šiltnamio efektui.

Ne tik vaikams, bet ir suaugusiems trūksta žinių ir įpročių, kurie padėtų planuotis mitybą, stebėti įsigytų produktų galiojimo laiką, gamintis tik tiek, kiek reikia, neišmesti maisto likučių, o užšaldyti ir suvalgyti vėliau.

Lietuvos daržovių augintojų asociacija (LDAA) maisto švaistymo problemą siūlo spręsti platesniu mastu, ne tik paramai atiduodant perteklines, prekinės išvaizdos neatitinkančias daržoves, bet ir pasitelkdami inovacijas.

Inovacinė technologija padeda ūkininkams tiksliai planuoti savo produkcijos pardavimą, naudojant nuotolinio stebėjimo ir kompiuterinės regos metodus bei dirbtinį intelektą. Žinodami tikslų derliaus kiekį ir galimus nuostolius, ūkininkai gali priimti duomenimis pagrįstus sprendimus, išvengti nuostolių ir tausoti aplinką. Kuriama technologija yra perspektyvi, nes atlikus papildomą mašininio mokymo modelių apmokymą, ją tikimasi pritaikyti daržovių ir vaisių analizei.

Žemės ūkio rūmai

Video