FAO: maisto kainos tarptautinėje rinkoje birželį toliau mažėjo

Asociatyvi nuotrauka. Asociatyvi nuotrauka.

Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) skaičiuojamas bendras maisto kainų indeksas, atspindintis penkių maisto produktų grupių – grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių riebalų ir cukraus – kainų pokyčius tarptautinėje rinkoje, praėjusį mėnesį toliau mažėjo.

FAO duomenimis, maistas pasaulyje birželį atpigo 1,4 proc., jo kainų vidurkis buvo 23,4 proc. žemiau pernai kovą pasiekto rekordinio lygio.

Grūdų kainų indeksas per mėnesį nukrito 2,1 proc., per metus – 23,9 procento. Praėjusį mėnesį pigo visi pagrindinių rūšių grūdai.

Augalinio aliejaus kainos birželį sumenko 2,4 proc., pasiekdamos žemiausią lygį nuo 2020-ųjų lapkričio, gerokai atpigus saulėgrąžų ir palmių aliejui.

Pieno produktų kainų indeksas per mėnesį sumažėjo 0,8 proc., per metus – 22,2 procento. Nuosmukį praėjusį mėnesį lėmė sūrių kainų kritimas solidžių eksporto galimybių, ypač iš Vakarų Europos, fone.

Tuo tarpu mėsos kainų indeksas per mėnesį nepakito, o per metus sumenko 6,4 procento. Birželį brango paukštiena ir kiauliena, pigo jautiena ir aviena.

Cukrus praėjusį mėnesį atpigo 3,2 proc., po nepaliaujamo brangimo ankstesnius keturis mėnesius. Per metus jo kainos išaugo 29,7 procento.

Video