FAO: pasaulinės maisto kainos vasarį mažėjo septintą mėnesį iš eilės

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Pasaulinės maisto kainos vasarį mažėjo septintą mėnesį iš eilės, nes krintančios grūdų kainos nusvėrė brangesnį cukrų ir mėsą, penktadienį pranešė Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO).

Ši Jungtinių Tautų (JT) agentūra nurodė, kad jos maisto kainų indeksas vasarį sumažėjo 0,7 proc. ir buvo 10,5 proc. mažesnis nei prieš metus.
FAO indeksas matuoja prekių rinkos kainas ir gali prireikti laiko, kol jos pasiekia prekybos centrų lentynas. Jos atspindi tik dalį galutinių perdirbtų produktų kainos.

Organizacija nurodė, kad vasarį vien grūdų kaina nukrito 5 proc., o, lyginant su praėjusių metų vasariu, sumažėjimas prilygo 22,4 proc. Anot FAO, prie to prisidėjo kukurūzai, nes Pietų Amerikoje laukiama didelio derliaus, be to, Ukraina siūlo konkurencingas kainas. Kviečius žemyn timptelėjo stipresnis Rusijos eksportas; taip pat sumažėjo ryžių kainos. Dėl gausaus derliaus Pietų Amerikoje sumenko ir augalinio aliejaus kainos.

Tačiau dėl sauso oro Brazilijoje cukraus kaina padidėjo 3,2 proc. Mėsos indeksas išaugo 1,8 proc., nes smarkios liūtys sutrikdė galvijų transportavimo procesus Australijoje, o dėl Europoje stebimos ribotos pasiūlos Kinijoje padidėjo kiaulienos paklausa.

Video