Prancūzijoje auga baklažanų paklausa

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Prancūzijoje baklažanai tampa paklausiausia vasaros daržove, kurią naudojama ne tik troškinių arba Moussaka (mėsos ir baklažanų apkepas) gamybai, bet ir tiesiog patepus aliejumi ir  paskaninus Provanso žolelėmis kepant ant grilio.

Vienas prancūzas vidutiniškai per metus suvartoja apie 1 kg. baklažanų, kai tuo tarpu Artimuosiuose Rytuose – 10 kg.

Šiuo metu pasaulyje yra daugiau nei 341 baklažanų veislė, iš kurių 50 veislių auginamos Prancūzijoje ir yra įtrauktos į oficialų augalų veislių katalogą.

Daugiau nei 85 proc. pasaulinės baklažanų produkcijos užaugina Kinija ir Indija. Prancūzijoje baklažanų auginimo plotas svyruoja apie 1 407 hektarų, o derlius siekia daugiau nei 40 000 tonų.

Europoje pagrindinė baklažanų augintoja yra Italija, kuri daugumą veislių augina lauke, tuo tarpu Ispanijoje ir Beniliukse vyrauja šiltnamio arba tunelio kultivavimas. Šiuo metu Prancūzija sugeba patenkinti tik 40 proc. savo baklažanų poreikio.

Baklažanų nauda 

Baklažanai turi vertingų medžiagų: skaidulų, kalio, magnio, vitaminų B6, K, A ir C. Dėl savo skonio ir struktūros yra vertingas produktas, tinkantis daugybėje receptų kaip pusryčiams, vakarienei taip ir užkandžiams. Bet pirmiausia apie baklažano naudą.

Padeda mažinti svorį dėl skaidulų ir antioksidantų bei mažo kalorijų kiekio. Baklažanų 100 g – turi tik 20 kcal, 3,4 g skaidulų / 100 g. Žinoma, jei kepsime riebaluose ar gausiai įdarysime sūriu – mažas šios daržovės, o tiksliau uogos kaloringumas nepadės.

Pastiprinti širdies ir kraujagyslių sistemą padeda baklažanui spalvą suteikiantis  antioksidantas flavonoidas antocianinas.

Padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, bet tik tada, jei nekepsite riebaluose baklažano!

Padeda kovoti prieš virusus ir bakterijas – tokias savybes turi baklažane esanti chlorogeninė rūgštis.

Veikia priešvėžiškai – polifenoliai antocianinas ir chlorogeninė rūgštis apsaugo ląsteles nuo laisvų radikalų poveikio, navikinio audinio vystymosi ir plitimo, taip pat stimuliuoja detoksikuojančius fermentus viduje ląstelės ir skatina vėžinių ląstelių žūtį.

Padeda gerai veikti smegenims – dėl baklažano odelėje esančio nasunino. Teigiama,  kad ši medžiaga padeda gerinti maisto medžiagų transportavimą į ląstelę, skatinti šlakų pašalinimą, gerinti smegenų kraujotaką ir atmintį.

Kaip pasirinkti baklažanus parduotuvėje? 

Kokybiškų baklažanų odelė turi būti lygi, žvilganti, tamsiai violetinio atspalvio. Kai norite įsitikinti, kad baklažanas tikrai šviežias, paspauskite odelę ir pažiūrėkite, ar neliko įdubimo.

Svarbu! Žali ir smarkiai peraugę baklažanai (tokių parduotuvėse nebūna) maistui netinkami, nes juose kaupiasi nuodinga medžiaga saloninas. Solaninas – tai cheminė medžiaga, kurios didelis kiekis galinti sukelti apsinuodijimą. Tokio apsinuodijimo simptomai – tai pykinimas, viduriavimas, vėmimas, skrandžio spazmai, galvos skausmas ir svaigimas.

 

Žemės ūkio rūmai

Panašūs straipsniai

Video