Į sostinę protestuoti su traktoriais išvyksta 33 rajono ūkininkai

Ūkininkų protestas. Anykštos nuotr. Ūkininkų protestas. Anykštos nuotr.

Lietuvos žemdirbiams tęsiant sausio pradžioje pradėtą protesto akciją, antradienį į Vilnių važiuos su žemės ūkio technika. Planuojama, kad į sostinę suvažiuos pusė tūkstančio traktorių ir kitos žemės ūkio technikos. Lietuvos ūkininkų sąjungos Anykščių skyriaus pirmininkas Žilvinas Augustinavičius „Anykštai“ sakė, kad iš Anykščių rajono į sostinę išvažiuos 33 technikos vienetai. „Turime iki 16 valandos nuvažiuoti iki Avižienių, o iš ten organizuotomis kolonomis su policijos palyda technika bus lydima į Vilniaus Gedimino prospektą. O paskui sausio 24–25 dienomis Kudirkos aikštėje vyks mitingas“, – pasakojo Ž. Augustinavičius.

Pašnekovas sakė, kad žemės ūkio technika Vilniuje bus sustatyta antradienio vakare, o sostinę paliks penktadienio ryte. Ž. Augustinavičius sakė, kad kai kurie iš Anykščių rajono vykstantys ūkininkai sostinėje pasiliks iki pat penktadienio. „Vieni yra išsipirkę vietas miegojimui, o kiti į Vilnių važinės kiekvieną dieną“, – sakė Ž. Augustinavičius.

Sausio pradžioje protestuodami ūkininkai degino laužus.

Pasidomėjus, iš kurių seniūnijų į protesto akciją ūkininkai įsitraukė dalyvauti aktyviausiai, Ž. Augustinavičius sakė: „Važiuos praktiškai iš visų seniūnijų. Gal iš šiaurinio rajono pakraščio yra mažiausiai. Įkalbinėti ūkininkų nereikėjo, jie patys aktyviai registravosi.“

Pats Lietuvos ūkininkų sąjungos Anykščių skriaus pirmininkas Ž. Augustinavičius sakė, kad į Vilnių vyks automobiliu.

„Esu organizacinėje grupėje, Vilniuje turėsiu būti nuo ryto ir dalyvausiu kituose darbuose“, – sakė Ž. Augustinavičius.
Ūkininkai sausio pradžioje visoje Lietuvoje degindami laužus protestavo prieš Vyriausybės vykdomą žemės ūkio politiką, padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, daugiamečių pievų atstatymą, ragino spręsti pieno krizę ir kitas problemas. Anykščių rajone tuomet liepsnojo apie 10 laužų.

Palaikydami protestus Lietuvos žemės ūkio rūmai aplinkos ir žemės ūkio ministrams sausio pradžioje įteikė rezoliuciją su maždaug 30 reikalavimų, įskaitant siūlymą politinėms partijoms pasirašyti žemės ūkio ir kaimo plėtros ilgalaikę strategiją kaip nacionalinį susitarimą.
Tačiau Žemės ūkio taryba teigia atsiribojanti nuo Lietuvos žemės ūkio rūmų veiksmų.

Antradienį prie akcijos prisijungs ir anksčiau protestą Kauno rajone surengę privačių miškų savininkai – Privačių miškų savininkų asociacija (PMSA) pirmadienį pranešė, kad į Vilnių atvyks 50 miškavežių, kurie dvi paras stovės miesto centre.

Miškininkai reikalaus saugomas teritorijas plėsti valstybinėje žemėje, kas jos būtų steigiamos su privačių miškų savininkais pasirašant sutartis. Bus reikalaujama panaikinti ir parduotos žaliavinės medienos 5 proc. mokestį bei siekiama uždrausti biokuro tiekimą iš trečiųjų šalių apeinant sankcijas.

Anykšta

Video