K. Navickas ragina importo muitus taikyti didesnei daliai rusiškų produktų

Kęstutis Navickas. Gedimino Stanišausko nuotr. Kęstutis Navickas. Gedimino Stanišausko nuotr.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ragina Europos Komisiją (EK) labiau apmokestinti didesnę dalį iš Rusijos ir Baltarusijos į Europos Sąjungą (ES) importuojamų žemės ūkio produktų nei siūloma.

Dalyvaudamas Briuselyje vykstančioje ES žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryboje K. Navickas paprašė „kuo skubiau“ išplėsti importuojamų produktų, kuriems būtų taikomi padidinti muitai. sąrašą, pirmadienį pranešė ministerija (ŽŪM).

„Kviečiame tęsti darbą dėl kuo didesnio sąrašo išplėtimo, įtraukiant ir kitus žemės ūkio ir maisto produktus, taip atliepiant ir Europos Vadovų Tarybos politinę valią. Tikimės, kad Komisija atitinkamą teisėkūros pasiūlymą pateiks neatidėliodama“, – pranešime sakė K. Navickas.

Siekiant apriboti į ES iš Rusijos ir Baltarusijos importuojamų žemės ūkio produktų apimtis, EK kovo pabaigoje pasiūlė įvesti maksimalius importo tarifus grūdams, aliejinių augalų sėkloms ir jų produkcijai, įskaitant kviečius, kukurūzus bei saulėgrąžų miltus. Komisijos pasiūlymą balandžio pradžioje ėmėsi svarstyti Briuselyje iš Bendrijos šalių atstovų sudaryta ES Tarybos Muitų sąjungos darbo grupė.

Kaip BNS informavo Užsienio reikalų ministerija, ES valstybių narių Nuolatinių atstovų komitetas praėjusią savaitę pritarė didesnių muitų pasiūlymui. Anot jos, muitais siūloma apmokestinti daugiau produktų, papildomai įtraukus žirnius ir avinžirnius.

Gegužės 30 dieną patvirtinus ES Užsienio reikalų taryboje reglamentas bus paskelbtas Oficialiame ES leidinyje ir įsigalios liepos 1 dieną. 

K. Navickas pasveikino ES susitarimą dėl muitų padidinimo bei teigė besitikintis, jog jis bus netrukus galutinai padidintas „taip padedant dar labiau apriboti šalies agresorės galimybes finansuoti savo karo mašiną“.

K. Navickas yra sakęs, kad ES muitai rusiškiems grūdams iš esmės reikštų jų importo draudimą.

Video