Verslo forume - apie kooperacijos svarbą

Verslo forumas Briuselyje. ŽŪR nuotr. Verslo forumas Briuselyje. ŽŪR nuotr.

Birželio 27 d. Briuselyje vyko Cogeca organizuotas verslo forumas „Kaip žemės ūkio kooperatyvai gali užtikrinti grūdų ir sėklų sektorių tvirtumą?“, kuriame dalyvavo Žemės ūkio rūmų pirmininkas dr. Arūnas Svitojus ir vicepirmininkas Algis Baravykas.

„Diskutavome apie prekybos grūdais ir sėklomis klausimus, logistikos, sandėliavimo, transportavimo aktualijas, siekiant palengvinti prekybos srautus visoje Europoje. Buvo akcentuota kooperatyvų reikšmė vienijant ūkininkus, darbo vietų kūrimas ir ekonominės veiklos skatinimas, įtakojantis teigiamus aplinkos ir socialinius padarinius. Visoje Europoje kooperatyvai taiko įvairias rizikos valdymo priemones savo nariams ir veiklai palaikyti. Pavyzdžiui Rumunijoje ūkininkai gali atskaityti iki 70 proc. draudimo išlaidų, o tiesiogines išmokas stengiamasi nukreipti į rizikos valdymo sistemą. Ispanija užtikrina kainų stabilumą nustatydama žaliavų pardavimo gyvulių augintojams laiką. Svarbus ir kartų atsinaujinimo klausimas, todėl Danijoje ir Ispanijoje daug iniciatyvų jaunimui, žinoma, daugiausia dėmesio skiriama jaunimo informavimui ir švietimui. Bendradarbiavimas visoje maisto grandinėje išlieka gyvybiškai svarbus tvariam augimui ir stabilumui“, – informuoja ŽŪR pirmininkas dr. A.Svitojus.

Įdomią informaciją forume pateikė Vito Martielli, Rabobank vyresnysis grūdų ir aliejinių augalų analitikas, pristatęs kritinę grūdų ir sėklų rinkų perspektyvą bei pabrėžęs inovacijų ir strateginio planavimo svarbą grūdų ir aliejinių kultūrų sektoriuose.

Žemės ūkio rūmai

Video