Svarbu kalėdinėse mugėse prekiaujantiems maisto produktais: ko nereikėtų pamiršti?
Pajausti magišką artėjančių Kalėdų atmosferą ir pasimėgauti šiuo ypatingu laiku padeda daugelyje miestų vis gausiau šurmuliuojančios šventinės mugės, į kurias žmonės keliauja pirkti dovanų sau arba kitiems, o kiti veža parduoti savo surinktas ar sukurtas gėrybes, tarp kurių ypač populiarūs imbieriniai meduoliai, karštas šokoladas, medus ir įvairiausi kiti gardumynai.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena, kad prieš kiekvieną prekybą būtina pasiruošti iš anksto, o šventinėse mugėse parduoti maisto produktus ar teikti viešojo maitinimo paslaugas galima tik prieš tai įteisinus tokią veiklą. Anot VMVT, tai padaryti itin nesudėtinga ir leidimais galima pasirūpinti netgi neišėjus iš namų.
Priklausomai nuo pasirinktos maisto tvarkymo veiklos, VMVT leidimai išduodami nuotoliniu būdu, jums pateikus dokumentus el. paštu info@vmvt.lt arba, jeigu patogu, taip pat galima atvykti į VMVT Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių arba Alytaus apygardų paslaugų skyrius.
Vis dėlto leidimai prekiauti nėra vienintelė ir pagrindinė pardavėjų atsakomybė – ne mažiau svarbu laikytis kitų keliamų reikalavimų maisto saugai ir higienai: produktus ar patiekalus laikyti taip, kad pro šalį einantys mugės dalyviai jų neužterštų ar nenumestų, o fasuotų produktų pakuotės turi būti nepažeistos ir tinkamai paženklintos.
Prekiautojai taip pat turi pasirūpinti, kad galiotų jų medicininė knygelė, patvirtinanti leidimą dirbti su maistu, turi būti išklausytas higienos įgūdžių kursas ir atitinkamai reikės turėti Sveikatos žinių ir įgūdžių atestavimo pažymėjimus.
Į prekyvietę maisto produktai turi būti pristatomi su lydimaisiais dokumentais, taip užtikrinant jų atsekamumą. Be to, šventinei mugei skirti greitai gendantys produktai turi būti vežami specialiai pritaikytoje transporto priemonėje su šaldymo įrenginiais. Transporto priemonėje turi būti švaru, produktai turi būti sudėti į dėžes, konteinerius ar padėklus, kurie būtų pakelti nuo žemės. Dar labai svarbu užtikrinti tinkamą temperatūrą tiek maisto produktų transportavimo, tiek ir pardavimo metu.
Prekybos maistu vietose turi būti švaru, tvarkinga, o su maistu besiliečiantys paviršiai, taip pat svarstyklės, įrankiai ir įranga turi būti kruopščiai valomi ir prižiūrimi, esant poreikiui – dezinfekuojami. Prekeiviai turi būti apsirūpinę geriamuoju vandeniu, kad galėtų nusiplauti rankas, jų apranga turi būti švari. Produktams pakuoti ar pateikti gali būti naudojamos tik sąlyčiui su maistu tinkamos medžiagos ir priemonės (dėžutės, maišeliai, žirklės ir pan.).
Pravartu žinoti ir tai, kad pirkėjai, mugėje įsigiję abejotinos kokybės produktą, turi teisę kreiptis į pardavėją ir gauti kitą arba atgauti pinigus. Beje, pirkėjui paprašius turi būti išduodamas pardavimo čekis.