Atnaujinama legendinių „Rokiškio karvučių“ gamyba – atkurtas ir senasis receptas
Jau kitą savaitę visos Rokiškio rajone įsikūrusios firminės „Lašų duona“ parduotuvės pradės prekiauti saldainiais „Rokiškio karvutė“. Kol kas tik klasikiniu jų variantu – „karvutėmis“, pagamintomis pagal senąjį 1969 m. receptą.
Legendinių saldainių gamybą atnaujino mažoji bendrija „Rokiškio karvutė“, įsikūrusi lygiai prieš metus – 2023 m. balandžio 18 d. Kol kas bendrijoje darbuojasi tik dvi darbuotojos, kurios yra ir bendrijos bendrasavininkės – Simona Šulienė ir Aušra Kriovė.
Prie idėjos atgaivinti „Rokiškio karvučių“ gamybą prisidėjo ir savivaldybė – iš smulkaus bei vidutinio verslo plėtros programos mažosios bendrijos „Rokiškio karvutė“ steigimui skyrusi paramą, todėl pristatyti pirmosios savo produkcijos ir aprodyti gamybinio cecho, S. Šulienė ir A. Kriovė pasikvietė rajono merą Ramūną Godeliauską ir savivaldybės administracijos direktorių Valerijų Rancevą.
Jų jau laukė paruošta speciali apranga, be kurios į gamybinį cechą eiti neleidžiama. Ir eksperimentas – patiems išbandyti, ką reiškia gaminti „Rokiškio karvutes“.
Idėja kilo spontaniškai
Kaip pasakoja Simona ir Aušra, idėja vėl gaminti „Rokiškio karvutes“ kilo spontaniškai, kai Biržuose degustavo „Rinkuškių“ alų.
„Mūsų kompanijoje pasisuko kalba apie krašto gaminius. Biržiečiai mūsų paklausė – ką jūs turite? Tik sūrį? Tuomet kažkas prasitarė, kad juk kažkada turėjome „Rokiškio karvutę“. Mes abi su Aušra tik susižvalgėme ir visiškai spontaniškai nusprendėme – „karvutė“ Rokiškyje vėl bus“, - pasakoja S. Šulienė.
Simona sako, kad, kai kilo ši idėja, jos galvojo, jog ją pavyks įgyvendinti labai greitai. „Praėjo mėnuo, matom, kad net nepanašu į kažkokią saldainių gamybą. Galvojam, na, dar bent pora mėnesių, tuomet jau tikrai prekiausime „karvute“, o praėjo visi metai. Nėra viskas taip paprasta, kaip gali pasirodyti“, - prisipažįsta mažosios bendrijos savininkės.
Pradėjo nuo „Rokiškio karvutės“ logotipo
Paradoksas, bet įgyvendinti idėją verslininkės pradėjo nuo dizaino. Dar neturėdamos saldainių receptūros, susikūrė „Rokiškio karvutės“ logotipą, saldainių popierėlių dizainą – rudos spalvos skirti klasikiniam variantui, žalios – patobulintam receptui su riešutais.
„O paskui gavome senąjį 1969 m. receptą – tokias „karvutes“ čia gamino gamykla „Rokiškio konservai“. Receptą mums pasakė gamykloje cecho meistre dirbusi Danutė Aukštuolienė. Mes esame jai labai dėkingos, ji mums papasakojo ir apie gamybos procesus. Ji viską atsimena, net išlaikė senąsias saldainių dėžutes“, - pasakoja A. Kriovė.