Purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

Pyragas su uogomis Pyragas su uogomis

Yra receptų, kurių neįmanoma sugadinti, ir šis paprastutis biskvitinis pyragas – vienas iš jų. Jei nesijaučiate drąsiai kepinių fronte, būtinai pabandykite, o patyrę konditeriai įvertins, kaip greitai ant stalo atsiras uogomis kvepiantis šviežias kepinys, jei netikėtai užsuko svečiai, o saldumynų lentynėlė – kaip tyčia tuščia. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad pyragais, kaip ir kitais desertais, mėgautis reikėtų saikingai, o ingredientus stengtis pakeisti sveikatai palankesniais. 

Desertai – net sveikatai palankiausiose dietose

Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad desertas nėra baubas, kurį reikia griežtai braukti iš mūsų valgiaraščio. Svarbiausia – vartoti saikingai, ne kasdien, tegu tai būna šventinis patiekalas, valgomas neskubant ir mėgaujantis kiekvienu kąsneliu. Kategoriškas ribojimas gana dažnai lydimas „pratrūkimų“, kuomet  prisėdus vienu ypu sušveičiama keletas gabalų torto.

Gydytoja dietologė pastebi, kad nutukimo kaip ligos plitimas geriausiai valdomas tose šalyse, kuriose maitinimasis yra socialinė tradicija, ir norėdami valgyti sveikatai palankiau, turėtume peržiūrėti ne tik savo racioną, bet ir įpročius – valgyti reguliariai, o ne priešokiais, tarp valgymų nepiktnaudžiauti užkandžiais, prie stalo sėsti kartu visai šeimai, o ne kada kam papuola.

„Šalyse, kuriose žmonės mėgaujasi maistu, prie stalo sėda su šeima ir artimaisiais, sergančių nutukimu žmonių pastebėsime kur kas mažiau. Valgydami drauge, aptardami praėjusią dieną, valgysime lėčiau, natūraliai ateis sotumo jausmas, tad nepersivalgysime“, – sako dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė pažymi, kad net pačios sveikatai palankiausios dietos, tokios kaip Viduržemio jūros regiono ar Šiaurės šalių, neišbraukia desertų, tik rekomenduoja, kad į racioną jie būtų įtraukti 1–2 kartus per mėnesį, o pirmenybė teikiama pagamintiems namuose. 

Atsižvelkite į miltus

Dr. E. Gavelienė atkreipia dėmesį, jog miltiniai patiekalai – tai ir energijos šaltinis, tad jų nereikėtų visiškai atsisakyti. Jei norite, kad kepinys būtų palankesnis sveikatai, dalį miltų pakeiskite vertingesniais – grikių, riešutų, sėklų ar net ankštinių daržovių, taip pat sumažinkite cukraus kiekį. 

„Kalbant apie maistinių medžiagų kiekius, miltai yra kompleksiniais angliavandeniais turtingas produktas. Juose gausu ir skaidulų, ir mikroelementų, ir B grupės vitaminų, cinko, seleno bei magnio. Taip pat skirtingos miltų rūšys gali iš esmės pakeisti kepinio struktūrą ar net skonį. Nors aukščiausios rūšies miltų, kuriuos dažnas naudoja kepiniams, maistingumas dėl gamybos metu pašalinamos luobelės yra skurdus, bet dėl savo purumo puikiai tinka nekasdieniams kepiniams“, – rekomenduoja gydytoja dietologė.

Pasak jos, vertingiausi yra viso grūdo miltai – sveikatai palankaus maisto grupėje jie užima tą pačią vietą su kruopomis. Jei miltai yra nerafinuoti, jie turi B grupės vitaminų bei daugybę mikroelementų, tarp jų ir seleno, kurio gyvenantiems Lietuvoje žmonėms itin reikia.

„Tačiau aukščiausios rūšies miltus reikėtų vartoti saikingai, nes pagrindinis jų komponentas yra organizmo greitai įsisavinami angliavandeniai, kurių perteklius nėra pageidaujamas“, – pastebi dr. E. Gavelienė.  

Net ir skubėdami galite pasilepinti greitai paruošiamu ir pigiu pyragu, o iškeptas biskvitas su uogų džemų primins vaikystę. 

RECEPTAS 

Purus biskvitinis pyragas su uogų džemu

Patiekalui reikės:

175 g sviesto ir dar šiek tiek formai ištepti;

175 g cukraus;

175 g savaime kylančių miltų (arba į paprastus miltus įdėkite 2 šaukštelius kepimo miltelių);

2 vnt. kiaušinių;

1 a. š. vanilės ekstrakto;

200 g braškių arba aviečių džemo ir plaktos grietinėlės arba ledų patiekiant. 

Gaminimo eiga:

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C / 180 °C (su vėjeliu). 20 x 30 cm skardą ar kepimo indą ištepkite sviestu.
Iki vientisos masės išsukite sviestą, cukrų, su kepimo milteliais sumaišytus miltus, kiaušinius, vanilės ekstraktą.
Ant kepimo indo dugno paskleiskite džemą, virš jo sudėkite ir išlyginkite tešlos masę.
Kepkite 20–30 min., kol biskvitas iškils ir taps auksinės spalvos, o į kepinį įsmeigtas medinis pagaliukas bus švarus. Patiekite šiltą su ledais ar plakta grietinėle.

Skanaus!

Video