Dietistė atsakė, kaip nepasiklysti alternatyvių produktų įvairovėje (RECEPTAI)

Avinžirnių salotos su pomidorais, paprikomis, agurkais ir kietuoju sūriu. Avinžirnių salotos su pomidorais, paprikomis, agurkais ir kietuoju sūriu.

Miltai, makaronai ir kruopos – vieni dažniausių produktų virtuvėje, be kurių  neapsieinama ruošiant įvairius patiekalus ar garnyrus. Pastebima, kad nors dauguma turi savo pamėgtų prekės ženklų gaminius, tačiau vis dažniau pirkėjų akis patraukia ir šių produktų alternatyvos – speltų, kukurūzų ar net bananų miltai, lubinų miltų makaronai, kuskusas, bulguras ir daugelis kitų. Dietistė Vaida Kurpienė pasakoja, į ką atsižvelgti norint nepaklysti tarp šių alternatyvų ir išskiria dar vieną, sveikatai itin palankų, produktą, kurį rekomenduoja įtraukti į kasdienę mitybą – sėklas.

Kaip nepasiklysti alternatyvių produktų įvairovėje?

Dietistė Vaida Kurpienė pasakoja, kad ieškant sveikatai palankesnių įprastų produktų alternatyvų, reikėtų nuspręsti, kokio tikslo norima pasiekti. „Reikia suprasti, kad tai, kas vienam labai sveika, kitam gali būti nesveika, todėl reikėtų atkreipti dėmesį į savo sveikatos būklę. Kitas dalykas – reikėtų atskirti madingus produktus, kurie kartais nepelnytai tampa žvaigždėmis, nuo vertingų“, – sako ji.

Pasak dietistės, norintiems palyginti produktus, svarbu žinoti kelis kriterijus ir, kad šie turi būti iš tos pačios kategorijos. „Netikslinga lyginti aliejaus su makaronais, juk tai – nepalyginami dalykai. Jei renkamės miltus, dažnai žiūrime į angliavandenių kiekį, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį ir į kalorijas. Pavyzdžiui, jei vietoje viso grūdo speltų miltų pasirenkame migdolų miltus, bet suvalgome tokį patį kiekį blynų, kyla klausimas, ar tai tikrai yra geresnis pasirinkimas. Migdolų miltai yra kelis kartus kaloringesni“, – teigia V. Kurpienė.

Dar viena dažnai daroma klaida – neįvertinamas produktų kaloringumas. Anot V. Kurpienės, kartais, renkantis alternatyvas, galima pasirinkti ir prastesnį variantą. „Pavyzdžiui, kukurūzų ar ryžių miltų glikeminis indeksas – didesnis nei viso grūdo speltų miltų. Ir nors galima rasti gerų alternatyvų, vis tik produktai be gliuteno kartais būna mažiau vertingi nei tie, nuo kurių norime pabėgti“, – atkreipia dėmesį ji.

Sėklos – aukso gysla organizmui

Dietistė V. Kurpienė norintiems maitintis sveikiau bei subalansuotai rekomenduoja atkreipti dėmesį į sėklas, kurių nauda organizmui abejoti neverta. „Štai balkšvojo gysločio sėklų luobelės yra itin naudingos ruošiant įvairiausius valgius, nes padeda „surišti“ masę. Jei kepame kotletukus, vietoje baltos duonos ar džiūvėsėlių galime naudoti gysločio sėklų arba linų sėmenų luobeles. Jos palaiko drėgmę, suteikia daugiau skaidulų ir sumažina kaloringumą“, – sako V. Kurpienė ir priduria, kad šios luobelės puikiai tinka ir varškėčiams, apkepams vietoje miltų ar manų kruopų.

Pasak dietistės, įvairius sėklų mišinius galima dėti ir į salotas, košes ar jogurtą. Jos ypač naudingos ir tiems, kuriems svarbu didinti per dieną suvartojamų kalorijų kiekį, pavyzdžiui, ligoniams, senyvo amžiaus žmonėms ar intensyviai sportuojantiems. „Sėklos užima mažai vietos, bet yra kaloringos, todėl jos gali padėti padidinti suvartojamų kalorijų kiekį nepersivalgant. Tačiau labai svarbu naudoti įvairias sėklas – taip užtikrinsite įvairovę ir žarnyno sveikatą“, – pataria V. Kurpienė.

Cukinijų vafliukai su speltų kvietiniais miltais ir sūriu

Dietistė dalijasi ir keliomis idėjomis, kaip įprastų produktų alternatyvas įtraukti į kasdienį valgiaraštį, o viena jų – cukinijų vafliukai – su viso grūdo dalių speltų miltais ir sūriu. Šiam patiekalui paruošti reikės:

350 g cukinijos;

2 kiaušinių;

60 g speltų kvietinių miltų;

50 g tarkuoto sūrio;

30 g natūralaus jogurto;

2 skiltelių česnako;

žiupsnelio džiovintų žolelių;

druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Nulupkite ir sutarkuokite cukiniją, sumaišykite ją su trupučiu druskos ir palikite keletui minučių. Tada nusunkite susidariusį skystį. Smulkiai sutarkuokite česnaką. Suplakite kiaušinius. Sudėkite cukiniją, česnaką, sūrį, kiaušinius į dubenį, pabarstykite pipirais, džiovintomis žolelėmis. Įberkite speltų kvietinių miltų ir viską gerai išmaišę kepkite vaflinėje 5–7 min. Patiekite su natūraliu jogurtu.

Avinžirnių salotos su pomidorais, paprikomis, agurkais ir kietuoju sūriu

Norintiems į savo mitybą įtraukti daugiau spalvų ir gaivumo, V. Kurpienė rekomenduoja išbandyti avinžirnių salotas su pomidorais, paprikomis, agurkais ir kietuoju sūriu. Šioms salotoms reikės:

300 g agurkų;

250 g virtų avinžirnių;

200 g saldžios raudonosios paprikos;

200 g vyšninių pomidorų;

2 vnt. „Pepperoncini“ pipirų;

2 v. š. citrinos sulčių;

1 v. š. raudonojo vyno acto;

2 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus;

15 g raudonojo svogūno;

2 a. š. kietojo sūrio;

baziliko, kalendros lapelių, raudonėlio (pagal skonį).

Gaminimas. Susmulkinkite daržoves, sudėkite paruoštus avinžirnius, kalendrą. Viską pagardinkite prieskoniais, citrinos sultimis, aliejumi ir išmaišykite. Paruoštas salotas papuoškite kietuoju sūriu. Skanaus!

Video