Kaip pasigaminti moliūgų cukatus. Receptas
Moliūgų cukatai yra nesunkiai gaminamas namuose saldusis patiekalas, dar vadinamas “sausąja uogiene”. Ir tikrai, šis patiekalas yra cukruoti vaisiai ir daržovės, pateikti sausu pavidalu. Cukatams gaminti galima naudoti ne tik apelsinus ir obuolius, bet ir daržoves – moliūgus ir kitus. Moliūgas šiuo atžvilgiu yra bene geriausia medžiaga: ryškios oranžinės spalvos, tankiu, natūraliai salsvu minkštimu. Išvirtas sirupe moliūgas tampa tarsi egzotiškas vaisius. O jei į sirupą įpilsite citrusinių vaisių sulčių ir prieskonių, moliūgas visai nustoja būti daržove, jo skonis tampa neatpažįstamai saldus, ryškus ir sodrus.
Kuo naudingi ir sveiki moliūgų cukatai? Nors juose ir daug pridėtinio cukraus, tačiau po virimo šiame patiekale išlieka augalinė ląsteliena ir gyvieji vitaminai, svarbūs virškinimui. Moliūgų cukatuose gausu geležies, karotino, jie aprūpina mūsų organizmą pektinu, kuris valo kraujagysles ir dalyvauja kraujodaros procese. Cukatai, žinoma, nėra šviežių vaisių konkurentai, o labiau sveikos mitybos priedas, nes jais užkandžiauti daug sveikiau nei šokoladu ar saldainiais. Tačiau persivalgyti cukatų irgi nereikėtų: 50 gramų per dieną yra sveika norma.
Moliūgų cukatų receptas
Moliūgų cukatams pasigaminti prireiks šių ingredientų:
• Moliūgas – apie 2-3 kg,
• Cukrus – apie 1 kg,
• Cinamonas – pagal skonį, arba 1 lazdelė,
• Apelsinas - 1 vnt.,
• Cukraus pudra – 10-30 g.
1. Moliūgą nuskuskite, išskobkite sėklas ir supjaustykite maždaug 2 kv. cm kubeliais.
2. Sudėkite moliūgo kubelius į tuščią puodą be vandens ir užpilkite cukrumi. Palikite visai nakčiai, kad iš moliūgo išsiskirtų sultys, kurios virs sirupu, susimaišius su cukrumi.
3. Kai cukrus ištirps ir sirupas atsiskirs, nukoškite skystį į atskirą indą. Padėkite sirupą ant ugnies. Kai sirupas užvirs, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite dar 5 minutes.
4. Nutarkuokite apelsino žievelės viršutinį oranžinį sluoksnį (be šviesaus žievelės sluoksnio, esančio žemiau oranžinio). Prieš tarkuojant žievelę geriau apipilti verdančiu vandeniu, kad pašalinti iš jos kartumą. Nutarkuotą apelsino žievelę suberkite į indą su virtu moliūgo sirupu. Ten pat išspauskite iš apelsino sultis ir įdėkite cinamono lazdelę. Viską išmaišykite su karštu sirupu. Vietoj cinamono kai kas naudoja vanilinį cukrų, vietoj apelsino – citriną arba nutarkuotą imbierą. Citrinos rūgšties dėka cukatai geriau išlaikys spalvą ir bus skaidresni. O apelsinų sultys suteiks jiems ypatingą skonį.
5. Šiuo sirupu su jame išmaišytais priedais, kol jis karštas, reikės užpilti moliūgų kubelius puode. Užpiltus moliūgų kubelius palikite 12-24 valandoms.
6. Praėjus nurodytam laikui padėkite kubelius su sirupu puode ant vidutinės ugnies ir virkite 5 minutes. Svarbu, kad tuo metu kubeliai liktų kietesni ir nespėtų suminkštėti nuo virimo. Po to išjunkite ugnį ir palikite 3-4 valandoms kambario temperatūroje, kol sirupas atvės. Atvėsusį sirupą nukoškite į atskirą indą.
7. Paimkite keptuvę arba kepimo skardą. Dugną reikia iškloti pergamentu arba panašiu kepimo popieriumi. Ant popieriaus suberkite moliūgo kubelius (prieš dedant džiovinti kubelius galima apšlakstyti bekvapiu augaliniu aliejumi – tada jie nesulips, neprilips prie keptuvės ar kepimo skardos ir taps blizgesni).
8. Kubelius keptuvėje padėkite į orkaitę ir džiovinkite joje 50-80 laipsnių temperatūroje konvekcijos režime 3-6 valandas. Galima ir be konvekcijos režimo, bet visą džiovinimo laiką orkaitės durelių neuždarinėkite iki galo. Kuo ilgiau džiovinsite, tuo kietesni bus cukatai. Kai kurie džiovina ir be orkaitės - tiesiog kambario temperatūroje 3 paras, tamsioje vietoje, retkarčiais apverčiant.
Po džiovinimo cukraus pudra apibarstykite paruoštus moliūgų cukatus. Tai leis cukatams nesulipti laikymo metu stiklainyje.
Jei cukatai nebus iki galo išdžiovinti, jie greičiau suges laikymo metu. Tačiau nereikia ir perdžiovinti jų iki sudžiūvusių traškučių būklės. Idealūs cukatai neišskiria drėgmės, bet susilenkia paspaudžiant pirštais.
Kaip laikyti moliūgų cukatus
Cukatus geriausia laikyti sandariai uždarytame stikliniame inde. Tiesa, nereikėtų iš karto dėti į stiklainį, bet po 2 dienų drąsiai dėkite, persluoksniuojant cukatus kepimo popieriumi. Tokiu atveju jie išsilaikys mažiausiai ištisus metus, jeigu vaikai jų slapčiomis nesuvalgys anksčiau laiko.