Grilio sezonas: ką gaminti mėgsta Rolandas Mackevičius?
Galima drąsiai teigti, kad grilio sezonas įtraukia kone visus Lietuvos gyventojus, taip pat – ir gerai žinomus žmones. Tarp tokių – verslininkas, televizijos ir renginių vedėjas, socialinių tinklų žvaigždė Rolandas Mackevičius, į kulinarinius eksperimentus ant grotelių įtraukiantis ir savo šeimą bei draugus.
„Su šeima mėgstame grilinti pačius įvairiausius dalykus, pavyzdžiui, storesnes dešreles, kepsnius, vištienos sparnelius ar šašlykus – juos labai mėgsta mano vaikai. Žinoma, dažnai griliname ir daržoves: kukurūzų burbuoles, įvairias bulvytes ir, be abejo, mūsų grilio hitą – smidrus“, – pasakoja R. Mackevičius.
Visko pradžia – nuo senų kepimo grotelių
Net poros dešimtmečių grilinimo stažą skaičiuojantis vyras grilinti pradėjo ankstyvoje jaunystėje, nors tada ir neturėjo tam tinkančios įrangos.
„Kai buvom jauni ir dar tik pradėjome važinėti pas draugus į sodybas, turėjom senas, lengvai parūdijusias kepimo groteles, kurias ir naudojome pirmiesiems savo grilio patiekalams. Vėliau jau buvo ir klasikinės šašlykinės, kurių, deja, niekaip nepamėgau, nors draugų kepamų šašlykų niekada neatsisakydavau“, – juokauja pašnekovas.
Situacija pasikeitė, kai Rolandas gimtadienio proga dovanų gavo savo pirmąją kepsninę, o kartu su ja – ir įvairios papildomos įrangos. Tai, pasak pašnekovo, ir įkvėpė jį imtis kulinarinių eksperimentų.
„Tačiau su pirmuoju griliu ir prasidėjo problemos. Norėjosi vis didesnės ir geresnės įrangos – taip namuose turiu jau trečią grilį, kuriame kepa ir bulviniai blynai pusryčiams, ir vištienos sparneliai, ir didesni jautienos ar kiaulienos kepsniai. Vis dėlto, neketinu sustoti: planuose – klasikinis amerikietiškas dujinis grilis, kuriame gali mėsą ir kepti, ir ją rūkyti, o ir priežiūros – kur kas mažiau nei su įprastais griliais“, – sako jis.
Renkasi jau sumarinuotą mėsą
Tačiau žinomas laidų vedėjas atvirauja, kad marinavimas, priešingai nei mėsos kepimas, nėra itin jo mėgstamas procesas.
„Jei įsijungtumėte „Instagram“, rastumėte, ko gero, tūkstančius pačių įvairiausių marinatų receptų – tik išsirink sau tinkantį. Nors mėgstu pats eksperimentuoti, o ir marinuoti mėsos nevengiu, jei tai darau, prisiperku pačių įvairiausių prieskonių, jų mišinių ir pagardų, kuriuos po to turiu išmesti, nes jų lieka tiesiog per daug. Todėl dažniausiai renkuosi kepimui jau paruoštus gaminius: juos paruošia gerai ir kokybiškai, o ir surasti tinkamą bei skanų – nėra sunku“, – paaiškina R. Mackevičius.
Patiks ir vaikams, ir draugams: burnoje tirpstantys kiaulienos šonkauliukai
Nors Rolandas itin mėgsta eksperimentuoti prie grilio, turi ir keletą favoritų, kuriuos mėgsta tiek jo draugai, tiek vaikai. Tai – sultingieji kiaulienos šonkauliukai. Paruošti juos – nesudėtinga, o skonis, pasak laidų vedėjo, yra nuostabus.
Rolando kiaulienos šonkauliukams reikės:
12–15 kiaulienos šonkaulių (~1–1,2 kg)
Žiupsnelio druskos, pipirų
Kukurūzų burbuolių, saldžiųjų paprikų, kitų mėgstamų daržovių
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Supjaustykite kiaulienos šonkaulius lygiomis dalimis – po 2–3 kaulus. Taip supjaustytų šonkaulių mėsa prie kaulo iškeps geriau. Užberkite druskos ir pipirų, gerai juose apvoliokite šonkaulius.
Paruoštus šonkaulius kepkite iki vidutinės kaitros įkaitintame grilyje. Patartina juos atidžiai stebėti ir kas porą minučių apversti. Kepant ilgiau, mėsa gali perkepti ir bus per sausa.
Kol kepa kiaulienos šonkauliai, greta galite pakepinti mėgstamas daržoves: kukurūzų burbuoles, saldžiąsias paprikas ir kt.
Iškeptus kiaulienos šonkaulius atidėkite kelioms minutėms, o tada patiekite atskirose lėkštėse. Greta patiekite mėgstamų grilintų daržovių. Kepintas kukurūzų burbuoles pabarstykite druska, paprikas apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Skanaukite šonkauliukus tiesiai nuo kaulo!