3 paprasti, bet ypatingi kalėdinės anties receptai
Kepta antis – senas Kalėdų vaišių patiekalas. Šio patiekalo receptų galima rasti Lietuvos dvaruose vykdavusių švenčių aprašymuose. Antiena yra vertinama ir dabar, nes yra sodraus skonio ir sultinga mėsa, riebesnė negu vištiena. Šalyje išlaikyta tradicija, kad antienos patiekalai – labiau šventinis negu kasdienis valgis.
Mitybos specialistai pastebi, kad antiena turtinga baltymų ir geležies, taip pat joje yra B grupės vitaminų. Antiena dažniausiai yra kepama, nes taip geriausiai atsiskleidžia mėsos skoninės savybės ir prie jos lengva priderinti garnyrą. Svarbiausia, kad antiena būtų gerai iškepta, bet neperkepta, nes tuomet ji taps sausa ir kietoka. Taigi, anties nereikėtų kepti labai aukštoje temperatūroje.
O per šventes verta išbandyti šiuos tris paprastus receptus.
Tradicinė kepta antis
Reikės: apie 2–2,5 kg sveriančios Pekino anties, 1 citrinos, 1 česnako, 1 šaukštelio čiobrelių, pusės šaukštelio maltų pipirų, druskos.
Gaminame:
Anties vidų įtrinkite citrinos sultimis, trintu česnaku, čiobreliais, pipirais ir druska.
Prieš pašaudami paukštį į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę, anties odą subadykite peiliu arba šakute, kad kepant pro skylutes galėtų ištekėti riebalai.
Pašaukite antį ir kepkite ją apie 3 valandas 160 laipsnių temperatūroje.
Patiekite su mėgstamu garnyru – bulvių koše, keptais obuoliais, bruknių uogiene, karamelizuotomis slyvomis ar šviežių daržovių salotomis.
Antienos kulšelės „confit“ su pievagrybių padažu
Reikės: 4 anties kulšelių, 1 šaukšto medaus, 1 šaukšto druskos, 0,5 šaukštelio maltų pipirų, 3 šaukštų sojos padažo, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 0,5 šaukštelio čiobrelių.
Gaminame antieną:
Pamarinuokite kulšeles: įtrinkite jas aliejaus ir druskos, pipirų mišiniu. Palikite kelioms valandoms ar nakčiai šaldytuve.
Išėmę kulšeles iš šaldytuvo, leiskite mėsai apie pusvalandį ar valandą sušilti kambario temperatūroje, o tada sudėkite į uždengiamą troškinimo indą.
Kulšeles pabarstykite čiobreliais ir gausiai užpilkite aliejumi. Uždenkite ir pašaukite į 130 laipsnių orkaitę. Troškinkite apie 2,5–3 valandas.
Ištroškintas kulšeles sudėti ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, tada aptepti medaus bei sojos mišiniu. Įkaitinti orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros ir pakepinti 5 minutes grilio arba karšto oro srauto režimu.
Padažui reikės: 200 g pievagrybių, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, 1 šaukšto sviesto, 1 šaukštelio miltų, 1/2 stiklinės baltojo vyno, 1 stiklinės sultinio, 70 ml grietinėlės, druskos ir pipirų.
Gaminame padažą:
Nuvalykite ir supjaustykite pievagrybius. Susmulkinkite svogūną ir česnaką.
Gilesnėje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite svogūną, po to česnaką.
Suberkite pievagrybius ir kepkite apie 10 minučių, kol suminkštės.
Suberkite miltus ir nuolat pamaišykite, kepkite apie minutę.
Supilkite vyną ir pavirkite, kol vynas išgaruos.
Supilkite sultinį ir grietinėlę ir virkite apie 15 minučių ant mažos kaitros, kol padažas sutirštės. Tada įberkite pipirų ir druskos.
Ryžiais įdaryta antis
Reikės: Pekino anties, 1 stiklinės ryžių, 1 svogūno, 2 morkų, saujos razinų, 1 stiklinės daržovių sultinio, 2 šaukštų sojos padažo , 3 skiltelių česnako, 1 šaukštelio čiobrelių, pipirų ir druskos.
Gaminame:
Anties vidų įtrinkite sojos padažo, trinto česnako, čiobrelių ir pipirų mišiniu.
Anties odą subadykite peiliu.
Ryžius nuplaukite, morkas sutarkuokite, svogūnus supjaustykite ir viską sumaišykite dubenyje, suberkite razinas. Užpilkite daržovių sultiniu, pabarstykite prieskoniais.
Kimškite ryžių įdarą į anties pilvą.
Kepkite 2 valandas 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.