Gaivu ir itališka: tiramisu su avietėmis
Kiekvienas, nors kartą lankęsis Italijoje, gali patvirtinti, kad italai mėgsta ne tik daug kalbėti, bet ir daug bei skaniai pavalgyti, tad pas juos kiekviena diena – be dietų. Nors gali atrodyti, kad dėl didelio maisto kiekio italus kankina įvairios sveikatos problemos, netgi yra priešingai. Tikro itališko gyvenimo paslaptis – balansas.
Ne veltui sakoma, kad Italija – ne tik skanaus maisto, bet ir maisto kultūros tėvynė. Jei dalis mūsų yra įpratę pietus, taip pat ir vakarienę, suvalgyti greituoju būdu, italai šiems valgymams skiria itin daug dėmesio. Galima teigti, kad būtent vakarienė, o ne pietūs, yra pagrindinis dienos valgymas, ir ne veltui.
Būtent vakare visa šeima jau būna namie, o prie vakarienės stalo, dalydamiesi maistu, dalijasi ir savo dienos įspūdžiais. Nors vakarienė Italijoje prasideda nuo 20 val. vakaro, kai Lietuvoje tuo laiku – jau ir puodai ataušę, tai netrukdo italams mėgautis gardžiais bei sočiais patiekalais. Tačiau paslaptis slypi tame, kad pirmenybė teikiama bendravimui, kurį papildo maistas: nuo „antipasti“, arba užkandžių, kurių pasirinkime – alyvuogės, sūriai, kumpiai ir kt., iki „dolci“ – ledų, tiramisu ir kitų desertų, kurie užbaigia vakarienę.
Gaivus ir energingas – itališkas tiramisu su avietėmis
Klasikinį itališką patiekalą – tiramisu verta dar labiau pagyvinti pasitelkus avietes.
Avietiniam tiramisu prireiks:
400 g biskvitinių sausainių
6 kiaušinių trynių
175 g miltelinio cukraus
500 g maskarponės
300 ml grietinėlės plakimui
350 g šviežių aviečių
150 ml stiprios kavos
1 a. š. vanilės ekstrakto
Cukraus pudros, šviežios mėtos lapelių papuošimui
Puode užkaiskite vandenį ir užvirinkite jį. Virš jo padėkite karščiui atsparų dubenį, į kurį sudėkite kiaušinių trynius ir cukrų. Plakite juos, kol masė pasidarys balkšva, kremiškos konsistencijos ir išsiplės. Tuomet nukelkite dubenį nuo garų ir plakite dar apie 1 minutę, kol atvės.
Į kitą dubenį sudėkite maskarponę, supilkite grietinėlę ir vanilės ekstraktą. Plakite viską tol, kol masė pasidarys tiršta ir kremiška. Tuomet ją atsargiai įmaišykite į trynių ir cukraus mišinį.
Į dubenėlį supilkite atvėsusią kavą. Akimirkai pamirkykite į ją po vieną biskvitinius sausainius ir guldykite į kepimo formą ar kitą indą, kuriame patieksite tiramisu. Užpildę dugną, ant sausainių užpilkite pusę kremo ir užberkite aviečių. Pakartokite sluoksnius, kol baigsis sausainiai.
Ant paskutinio sluoksnio kremo suberkite likusias avietes. Uždenkite patiekalą ir padėkite į šaldytuvą atvėsti – bent 2 valandoms.
Papuoškite tiramisu šviežios mėtos lapeliais, o patiekti galite tiek vieną, tiek kartu su puodeliu espresso. Skanaus!