Šviežios lietuviškos bulvės jau čia: metas čirškinti pikantiškus blynelius

Bulviniai blynai Bulviniai blynai

Permainingi šių metų orai neaplenkė ir šalies bulvių augintojų laukų. Nepaisant iššūkių, šalies ūkininkai džiaugiasi, kad derlius – kokybiškas. O paminėti prasidėjusį šios populiarios daržo gėrybės sezoną kviečia namuose čirškinant bulvinius blynelius, pagardintus neįprastu ingredientu – feta.

Bulves Kėdainių rajone auginantis ūkininkas Mantas Juodenis šiuos metus vadina neeiliniais. Pasak jo, orai šiemet – itin permainingi, su dideliais temperatūrų šuoliais, net birželio viduryje naktimis temperatūra ūkininko laukų dirvos paviršiuje siekė vos kelis laipsnius šilumos. Vis dėlto ilgametė patirtis auginant šią tradicinę daržovę padėjo prisitaikyti, tad derliaus, nors ir pavėluotai, pirkėjai sulauks kokybiško.

„Šiųmetį pavasarį ir vasaros pradžioje buvo daug temperatūrinių svyravimų – net birželio pradžioje naktimis termometrai rodė vos 3–4 laipsnius šilumos. Tokie svyravimai augalams, be abejo, kelia stresą. Ne visos bulvių veislės reaguoja vienodai – kai kurios jautresnės, ypač ankstyvosios. Jos labiau ir nukenčia dėl tokių orų“, – pasakoja bulvių augintojas.

Ūkininkas sako, kad šiemet ankstyvųjų bulvių derlius prekybos tinkluose pasirodys 2–3 savaitėmis vėliau nei įprasta. „Šiek tiek gaila, nes ankstyvasis derlius visuomet labiausiai džiugina, visi nori pirmųjų bulvių, kaip ir kitų vietinių daržovių, paragauti kuo greičiau. Pavėlavęs derlius gal tampa kiek mažiau aktualus, nes pirkėjai laukia ne šiaip bulvių, o būtent ankstyvųjų“, – pastebi M. Juodenis.

Ūkininkas tikina, kad jo šeima pirmojo bulvių derliaus lygiai taip pat visuomet laukia su nekantrumu. „Aišku, tikra klasika – šviežios bulvės prie šaltibarščių. Bulves dažniausiai kepame orkaitėje arba ant grilio. Šviežios bulvės greitai iškepa, tad tai labai patogu“, – kalba augintojas. Tad ir visiems kitiems pasimėgauti pirmosiomis lietuviškomis bulvėmis dabar – puikus metas, nebrangiai ir sočiai pasigaminant šviežutėlių bulvių blynelių, gardintų feta.

Šviežių bulvių blynai su feta

Reikės:

  • lietuviškų šviežių bulvių;
  • vieno kiaušinio;
  • 100 g fetos;
  • dviejų šaukštų miltų;
  • žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų;
  • aliejaus (kepimui).

Gaminimas. Bulves nuskuskite ir sutarkuokite smulkia tarka. Gerai nuspauskite, kad pašalintumėte perteklinį vandenį. Į bulvių masę įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, druską, pipirus, fetą – viską gerai išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Formuokite mažus blynelius ir kepkite juos iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos ir traškūs.

Feta suteiks malonų sūrumą, tad druskos dėkite labai nedaug, ir kreminę tekstūrą. Šiems blynams padažas nebūtinas, tačiau norint galima patiekti su šaukštu grietinės arba graikiško jogurto, paskaninti rūkytos lašišos griežinėliu. Skanaus!

 

Video