Vegetariška nebūtinai brangu: mitybos specialistė pasidalijo patarimais ir receptu
Nors vegetariška mityba jau seniai nebėra naujiena, vis dėlto, ji vis dar yra apipinta įvairiais mitais. Vienas iš jų, jog atsisakius žuvies ir mėsos produktų, valgyti kainuos brangiau, taigi yra prabangos reikalas. Vieno prekybos tinklo atstovė, mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė paneigia šį mitą ir dalijasi savo rekomendacijomis, kaip ne tik maistingai valgyti, bet dar ir sutaupyti.
Mitybos kaina priklauso nuo daugelio veiksnių
Mitybos specialistės teigimu, tai, ar vegetariška mityba bus brangesnė už visavalgio žmogaus mitybą, priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant individualius mitybos įpročius, maisto produktų pasirinkimą ir vietovę, kurioje gyvenama.
„Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad yra daugybė būdų praktikuoti tiek vegetarišką, tiek visavertę mitybą ir kainos gali skirtis priklausomai nuo to, kaip asmuo šiuos režimus praktikuoja“, – pasakoja G. Urbonaitė.
„Tarkime pas mus tokie egzotiški vaisiai kaip drakono vaisius, papaja ar švieži kokosai iš tiesų yra prabangos reikalas ir jais savo kasdienių mitybos ritualų keisti negalime. Tačiau čia, Lietuvoje, turime daug grūdinių kultūrų, pieno produktų bei sezoninių vaisių ir daržovių, kurie ne tik yra maistingi, bet dažnai ir nebrangūs. Jeigu Japonijoje obuolys yra prabangos prekė, tai mes obuolius galime ragauti bene visus metus, leisti sau iš jų gaminti uogienes, čatnius, juos raugti ar tiesiog kepti orkaitėje“, – sako vieno prekybos tinklo ambasadorė G. Urbonaitė.
Dažniausi mitai apie specializuotus ir ekologiškus produktus
Kalbant apie vegetariškos mitybos kainas, bene didžiausią nerimą kelia specializuoti produktai, pavyzdžiui, vegetariški mėsos pakaitalai arba sojos produktai, augaliniai pieno pakaitalai. Iki šiol pasitaikydavo, kad kai kurie produktai iš tiesų kainuodavo daugiau, nei tradicinė mėsa arba pieno produktai. Bet dabar, kuomet didėja tokių produktų paklausa, ir tobulėja jų gaminimo technologijos, kinta ir jų pasiūla, ir kainos.
Kitas su vegetariška mityba susijęs mitas, jog jai tinka tik ekologiški ir tvarūs produktai, kurie dažnam atrodo brangesni, nei neekologiški jų variantai. „Iš tiesų, tiek vegetariškoje, tiek visavalgėje mityboje, svarbus akcentas yra šviežumas, kuris papildomai nekainuoja“, – sako G. Urbonaitė.
5 idėjos norintiems sutaupyti
1. Apsipirkite pagal sezoną. Renkantis sezoninius vaisius ir daržoves, galima sutaupyti pinigų, nes jie dažnai yra pigesni dėl didelės jų pasiūlos.
2. Į pirkinių krepšelį įtraukite bulvių, ryžių, lęšių ir pupelių. Šie produktai yra pigūs ir gausūs baltymų šaltiniai. Jie taip pat ilgai išsilaiko, todėl galima juos pirkti dideliais kiekiais ir naudoti įvairiuose patiekaluose.
3. Gaminkite patiekalus namuose. Vengiant paruoštų maisto produktų, kurie dažnai yra brangesni, galima sutaupyti. Gamindami patiekalus patys, turite kontrolę ne tik dėl maisto kainos, bet ir dėl ingredientų kokybės ir maisto paruošimo būdo.
4. Taupyti padės maisto planavimas. Taip galima efektyviau panaudoti produktus ir sumažinti išmetamo maisto kiekį. Taip pat svarbu žinoti, ką turite namuose, kad išvengtumėte maisto švaistymo.
5. Sriubos bus ne tik sočios, bet ir pigesnės, jei jų gamybai sunaudosite ir maisto likučius. Tai padės išvengti maisto švaistymo ir sutaupyti pinigų, be to, tai gali būti smagus atradimų ir naujų skonių kupinas procesas.
Japoniški kopūstų blynai (Okonomiyaki)
Ingredientai:
• 800 g smulkintų kopūstų
• 2 kiaušiniai
• 100 g miltų
• 50 ml pieno
• 2 v.š. aliejaus
• Druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimo eiga:
Dideliame dubenyje sumaišykite smulkintus kopūstus, kiaušinius, miltus, pieną, aliejų, bei pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite.
Į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir įkaitinkite iki vidutinės kaitros.
Šaukštu dėkite kopūstų tešlą į keptuvę, suformuodami blyno formą. Japonijoje dažniausiai gaminamas vienas didelis blynas, bet blynų dydį galite formuoti pagal savo skonį.
Kepkite blynus, kol jie paskrus ir įgaus auksinį atspalvį, daugmaž apie 3-4 minutes kiekvienoje pusėje.
Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir perkelkite blynus ant popierinio rankšluosčio, kad pašalintumėte perteklinį aliejų.
Japonai šiuos kopūstų blynus valgo su sojos arba aštriais čili pipirų padažais, bet jei aštrumo nemėgstate, galite rinktis ir labiau pažįstamus skonius: pomidorų padažą ar grietinę.
Skanaus!