Kartu naudingiau: kokius maisto produktus geriau vartoti kartu, o ne atskirai
Apie tai, kokius maisto produktus įtraukti į savo mitybos racioną norint sveikai maitintis, koks turėtų būti jų bendras kalorijų kiekis ir panašiai – kalbėta jau nemažai. Tačiau kai kurie vaisiai, daržovės, baltyminiai produktai gali atnešti dar daugiau naudos sveikatai, jei parinksite jiems tinkamą „partnerį“. Pakalbėkime apie skanius ir sveikus „tandemus“ plačiau.
Pagaminti vaisių salotas ir įdėti į jas sultingą prinokusį obuolį? Šiame vaisiuje gausu ir vitaminų, ir vėžio profilaktikai padedančios medžiagos – kvercetino. Tačiau šis antioksidantas veiks dar efektyviau, jei į jį pridėsite specialaus elemento – ellagic rūgšties. Kur galima rasti šios rūgšties? Avietėse, graikiniuose riešutuose, granatų sėklose. Todėl tuos patiekalus, kuriuose yra obuolių, tikslinga papildyti smulkintais riešutais, granatų sėklomis ar granatų padažu, taip pat avietėmis, jei tai leidžia receptas.
Ar jums patinka valgyti soba makaronus? Šis produktas yra naudingas širdžiai, nes jame yra rutino, kuris taip pat yra antioksidantas ir apsaugo nuo cholesterolio plokštelių atsiradimo kraujagyslėse. O vitaminas C gali sustiprinti jo teigiamą poveikį. Kadangi į makaronus dėti citrusinių vaisių būtų keista, kitą kartą pabandykite virti sobą su brokolių gabalėliais: šis kopūstas taip pat turi pakankamai vitamino C. Sąveikaudami kartu, rutinas ir vitaminas C pagerins jūsų širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą.
Ar jaučiate padidėjusį nuovargį, o gal tyrimai atskleidė geležies trūkumą? Geležies trūkumo galite išvengti jei į mitybos racioną įtrauksite kai kurių maisto produktų, pavyzdžiui, ankštinių augalų. Avinžirniai – veiksmingas geležies tiekėjas ląstelėms ir audiniams. O kad gaunama geležis būtų visiškai pasisavinta, į virtus avinžirnius ar sriubą įberkite truputį svogūno ar česnako. Kodėl būtent svogūnas/česnakas?
Sieros junginiai, kurių gausu svogūnuose ir česnakuose, gerina geležies biologinį prieinamumą, todėl organizmas geriau įsisaviną geležį. Mūsų organizme kartkartėmis kyla įvairių uždegiminių procesų, kurie, nesant tinkamo imuninio atsako, gali sukelti daugelio ligų, tarp jų ir vėžio, vystymąsi. Kaip šių uždegiminių procesų išvengti arba juos nuslopinti?
Labai paprastai: tofu sojų varškėje yra specialus junginys – genisteinas, skirtas slopinti vidinį uždegimą. O kad jis veiktų efektyviau, į pagalba skuba aitriuosiuose pipiruose esanti medžiaga – kapsaicinas. Todėl tofu reikėtų pagardinti aštriais padažais – ir dėl skonio, ir dėl naudos. Žinoma, vargu ar kas išdrįs kasdien valgyti pupelių varškę su aitriaisiais pipirais, tačiau kartą per savaitę tokį gastronominį pasilepinimą galite surengti ir patys.
Galiausiai, daugelis iš mūsų geria žaliąją arbatą, mat ji pasižymi širdžiai ir smegenims naudingais antioksidantais. Tiesa, žaliojoje arbatoje jų gausu, tačiau norint, kad šie antioksidantai tikrai būtų naudingi širdies raumeniui, ir jų nesunaikintų virškinimo sultys, patartina žaliąją arbatą gerti su citrinos skiltele arba šiek tiek parūgštinti citrinos sultimis. Žalioji arbata su citrina – gaivus, troškulį malšinantis ir širdį gydantis gėrimas.
(„zinoti.lt“)