Patvorių uogos – beskonės, bekvapės, bet labai vertingos

Dzūkų žinių nuotr. Dzūkų žinių nuotr.

Jau dera avietbraškės. Vieni džiaugiasi šiomis didžiulėmis gražiomis uogomis, kiti, priešingai, vadina piktžolėmis ir net patvorių uogomis.

Daugelis jas vadina avietbraškėmis, bet tik nedaugelis žino, kad tai žemuoginės avietės – Tolimuosiuose Rytuose natūraliai ir plačiai paplitę augalai. Daugelis augintojų, net platintojų ir pardavėjų klaidingai mano, kad jos yra hibridai, išvesti kryžminant žemuoges ar braškes su avietėmis. Tai netiesa. Žemuoginė avietė (Rubus illecebrosus) – aviečių rūšis.

Jos tikrai plečiasi kaip piktžolės, tačiau suteikia sodui išskirtinumo. Ir kaip nebūtų keista, ne visur prigyja, auga ir uogas nokina. „Kažkodėl išnyko? Joms drėgmės gal reikia? Daug metų keli daigai nei gyvi, nei mirę. Mažiukai“, – išgirdau besiskundžiant vieną pirkėją turguje, kuri klausinėjo, ar kas neturi žemuoginių aviečių daigų. Tiesa, kol kas turguose siūlomi tik braškių daigai: nuo 10 iki 20 centų prašoma už daigelį.

Žemuoginę avietę mūsų sodininkai vertina, mat šios uogos turi daug vitaminų. Ypač tie, kurie serga cukriniu diabetu, šiomis uogomis mėgaujasi iki valios, mat jos – nesaldžios. Tik po šalnų šiek tiek juntamas saldumas. Kiti gi skundžiasi, kad beskonės, skonis jų ganėtinai blankus, bekvapės, tik ryškiai raudona uogų spalva traukte traukia akis. Tiesa, šis raudonis apgaulingas, panorę greit nusiskinti uogą, greičiausiai susibadysite rankas, šių uogų krūmai labai badosi, tad augintojai uogas skina saugiai šakeles palenkdami su… šakute, kurią naudojame valgydami.

„Gal skonio labai ir neturi, bet galima užšaldyti kaip ledukus“, – pataria man viena augintoja. Anot jos, šios uogos labai tinka puošti ir saldžius kepinius, ir net mėsiškus patiekalus. Tinka uogienėms: galima maišyti su avietėmis, braškėmis, kitiems pats geriausias derinys – obuoliai ir žemuoginės avietės. Tvirtina, kad pastaroji uogienė pati skaniausia. Į desertus galima dėti, puošti gaiviuosius gėrimus, net kompotus virti. „Tereikia fantazijos“, – tarsteli. Šeimininkės ir džiovina: žiemai labai tinka arbatoms. Taip pat šaldo. „Sveika uoga, neturi cukraus, gerai išlaiko formą, išėmus iš šaldiklio atrodo kaip tik ką nuskinta“, – sako žinovės. Dedamos jos ir į salotas. Taip pat labai tinka sauja žemuoginių aviečių su pomidorais, svogūnais ir grietine.

„Rudenį tarsi pranyksta, pavasarį vėl pasirodo“, – toks slapukas šis augalas. Kai kurie šias uogas pasodinę tiesiog patvoryje, kur jos kuo puikiausiai dera. Tačiau tai nėra labai populiarus augalas, nedažnas jį augina, kiti net nežino, kokios tai uogos, tad prisibijo valgyti ir tik išsiaiškinę jau skina ir ragauja.

Šios uogos sunoksta vasaros pabaigoje – dažniausiai liepos pabaigoje ar rugpjūčio mėnesį, tad dabar pats metas jomis pasimėgauti. Prinoksta ne visos iš karto, tad skynimo laikotarpis gali trukti ir kelias savaites ar net ilgiau.

Dzūkų žinios

Video