Sulčių spaudimo sezonas spaudėjų nenuvylė
Rudenį nuėmus derlių reikia sugalvoti, kaip sunaudoti visas sodo ir daržo gėrybes. Vienas iš būdų tai padaryti – išsispausti sulčių. Kėdainių rajone veikiančios sulčių spaudyklos šiemet, kaip ir kiekvienais metais, turėjo nemažai darbo, padedant gyventojams pasiruošti žiemai.
Sezoną vertina skirtingai
„Šiemet, lyginant su pernai, tikrai žmonės daugiau spaudė sulčių, nes obuolių derlius buvo daug didesnis“, – sakė Danius Motiejūnas, vadovaujantis sulčių spaudyklai Josvainiuose.
Taip pat šis sezonas vertinamas ir Dotnuvos spaudykloje. „Sezonas truputį geresnis negu pernai“, – dalijosi Laima Čižauskienė iš Dotnuvos sulčių spaudyklos.
Visgi galima teigti ir tai, jog vasarą praūžusi audra padarė žalos derliui. Pasak Sauliaus Žagoraičio, turinčio spaudyklą Kėdainiuose, šiais metais žmonės skundėsi pūvančiais obuoliais.
„Kai buvo audra liepos gale, tai tada daug nupurtė obuolių, žmonėms pridarė nuostolių. Kas atvažiavo spausti, kas išmetė tuos obuolius, tai toks ir sezonas – kažkaip anksčiau ir pasibaigė“, – pasakojo sultis spaudžiantis S. Žagoraitis.
Nors dažniausiai sultys spaudžiamos iš obuolių, tačiau žmonės vis labiau bando skirtingus skonius, su obuoliais maišydami įvairius vaisius ir daržoves.
Gamina įvairių vaisių ir daržovių mišinius
Nors dažniausiai sultys spaudžiamos iš obuolių, tačiau žmonės vis labiau bando skirtingus skonius, su obuoliais maišydami įvairius vaisius ir daržoves. Dauguma renkasi tradicinius derinius su morkomis, moliūgais ar kriaušėmis, tačiau spaudėjai sulaukia ir išskirtinių pageidavimų.
„Naujausias derinys yra su mėtomis, labai įdomus skonis. Dar darome su avietėmis, šaldytomis braškėmis, aronijomis“, – klientų pasirinkimus vardijo L. Čižauskienė.
„Žmonės ir visokių burokėlių, morkų, svarainių, vynuogių, šaldytų braškių pradeda spausti. Juos daro ir vienus, ir maišo su obuoliais“, – pasakojo D. Motiejūnas iš spaudyklos „Įvairios sultys“.
„Pagrindas – obuoliai, bet daug kas įmaišo kriaušes, morkas, moliūgus, citrinas, apelsinus, vienam žmogui dariau ir su imbieru, o dar buvo ir su salierais“, – apie įdomiausius vaisių ir daržovių derinius sakė spaudyklą „Pas Saulių“ turintis S. Žagoraitis.
„Naujausias derinys yra su mėtomis, labai įdomus skonis. Dar darome su avietėmis, šaldytomis braškėmis, aronijomis“
Sulčių nori visi
Kalbinti sulčių spaudėjai teigia sulaukiantys įvairaus amžiaus klientų, atvykstančių kasmet ar pirmą kartą bandančių išsispausti sulčių.
„Tie, kurie pardavinėja sultis, visada daugiausia spaudžiasi, o šiaip tai daugiau vyresnio amžiaus žmonės sultis ruošia anūkams, vaikams. Atsiranda ir jaunų šeimų, kurios pirmą kartą atvažiuoja pabandyti išsispausti sultis“, – pasakojo Josvainiuose įsikūrusios spaudyklos savininkas D. Motiejūnas.
Pasak Dotnuvos spaudyklai vadovaujančios L. Čižauskienės, jaunoms šeimoms su vaikais šis procesas tampa netgi įdomia pramoga.
„Atvažiuoja spaustis jaunos šeimos su vaikais, jiems parodome ir spaudimo procesą, nes vaikams įdomu, kaip kas vyksta, kaip obuoliai plaunami, tarkuojami“, – pasakojo sulčių spaudėja L. Čižauskienė.