Vyšninių pomidorų auginimas namuose
Vyšniniai pomidorai nuo paprastų skiriasi mažesniais vaisių dydžiais, kartais saldesniu arba maloniai rūgštesniu skoniu. Vos didesni už vyšnias pomidoriukai skaniai papildo įvairius patiekalus, ypač salotas.
Vyšninius pomidorus galima auginti ne tik vasarą šiltnamyje ar atviroje žemėje, bet ir šaltuoju metų laiku namuose, kambaryje, šildomame balkone arba ant palangės. Užaugintų patalpoje vyšninių pomidorų derliaus galima sulaukti po 3 mėnesių.
Vyšninių pomidorų veislės, skirtos auginimui patalpoje
Auginimui patalpose buvo išvestos specialios kambarinių vyšninių pomidorų veislės. Jų vaisiai skiriasi forma, spalva ir skoniu, tačiau juos sieja tai, kad vaisių svoris neviršija 25 g.
Bendros kambarinių vyšninių pomidoriukų savybės yra: greitas augimas, žemas ūgis (ne aukštesnis kaip 0,5 m), didesnis derlingumas, vaisių nokimo pradžia ne vėliau kaip 3 mėnesiai po sudygimo.
Kambaryje geriausia sėti žemaūges veisles, kad jos turėtų pakankamai augimo jėgos ir atramos joms būtų minimalios. Rinkitės kompaktiškas, anksti nokstančias veisles. Auginimui patalpoje gerai užsirekomendavo tokios veislės:
• Minibel,
• Bonsai,
• Vilma,
• Cherry Liza F1,
• Venus,
• Siam,
• Pigmėjus (Pygmy).
Dirvos paruošimas vyšniniams pomidorams
Galima dirvinę terpę paruošti patiems arba naudoti parduotuvinį substratą daržovėms. Ruošiant savadarbę substratą geriau imti paprastą sodo žemę iš tos vietos, kur anksčiau niekada neauginote bulvinių šeimos daržovių (pomidorų, bulvių, paprikų, baklažanų, dumplūnių, tabako), lygiomis dalimis sumaišyti ją su humusinga dirva ir upių smėliu, mišinį papildyti medžio pelenais (apie 100 g/1 kg) ir labai susmulkintais kiaušinių lukštais (10-15 g/1 kg).
Vyšninių pomidorų daigus patogu auginti paprastose dėžutėse, kurių šonų aukštis yra apie 7 cm aukščio. Dugne galima pakloti storą plastikinę plėvelę (kad neišsipiltų žemė ir nenuvarvėtų vanduo), o ant jos užpilti paruoštą žemę (apie 5 cm sluoksniu) ir lengvai sutankinti. Tinka ir vazonėliai daigams arba plastikiniai puodeliai, kurių talpa apie 150 ml.
Vyšninių pomidorų sėklų paruošimas sėjimui
Kai dirva bus paruošta, galima pradėti ruošti sėklas. Išimkite juos iš pakelio ir atidžiai apžiūrėkite: tas, kurios atrodo menkos, reikia išbrokuoti. Sėjimui atrinkite stambias, gerai išsivysčiusias, teisingos formos ir pilnasvores sėklas.
Patariama prieš sėją dezinfekuoti sėklas, net jeigu jas rinkote patys. Tam ištirpinkite kalio permanganatą vandenyje (pusę šaukštelio 1 litrui), sudėkite sėklas į marlinį maišelį ir maždaug 15-20 minučių įmerkite į tirpalą.
Dezinfekavimui galima naudoti ir firminio fungicido tirpalą. Po to ištraukite, nuplaukite šiltu tekančiu vandeniu, suvyniokite į drėgną skudurėlį ir palikite 1 parai, kad išbrinktų. O jeigu palaikysite šitaip sėklas 3-2 paras, jos prasikals ir tuomet jas galima bus sėti daigams.
Vyšninių pomidorų sėklų sėjimas namuose
Dirvoje ar substrate suformuokite apie 1 cm gylio vageles. Sėklų sėjimo gylis - iki 0,5-1 cm, išdėstymo atstumai tarp sėklų - maždaug 1,5 cm, o tarp eilių išlaikome 5 cm atstumą. Po sėjimo sudrėkiname dirvą iš purškiklio, uždengiame sėjimo indus plėvele ir išnešame į nestipriai apšviestą, bet labai šiltą vietą iki daigų prasikalimo.
Tam, kad daigai sudygtų visi vienu metu ir kuo greičiau pasirodytų, dėžutes su sėklomis patariama padėti šilčiausioje kambario vietoje.
Vyšniniai pomidorai geriausiai augs prie pietryčių arba pietvakarių pusėje esančio lango. Kai tik pasirodys pirmieji daigai, plėvelę reikia nuimti, o dėžutes perkelti kiek toliau nuo šildymo radiatorių.
Pageidautina, kad patalpos temperatūra būtų 18-23º C ribose. Jei bus per karšta, pomidorai žydės, bet užuomazgų bus mažai. Žiemą patalpoje oras būna sausas, todėl karts nuo karto augalai turi būti apipurškiami vandeniu, o patalpa vėdinama.
Vyšninių pomidorų priežiūra namuose
Tinkama priežiūra yra labai svarbi auginant vyšniniu pomidorus kambaryje. Juk augalams nepakanka natūralios šviesos žiemą, o oras šildomoje patalpoje gali būti per sausas ir karštas. Todėl vyšninius pomidorus ant palangės žiemą reikia papildomai apšviesti, pikuoti, laiku laistyti ir tręšti organinėmis medžiagomis.
Stenkitės dažniau vėdinti kambarį. Vyšniniai pomidorai mėgsta gryną orą, bet neleiskite susidaryti skersvėjams.
Papildomas apšvietimas vyšninių pomidorų daigams
Laikoma, kad augantiems vyšniniams pomidorams reikia 12-14 valandų šviesos.
Po sudygimo žiemą daigams tikrai reikia papildomo apšvietimo norint, kad jie pilnavertiškai ir vienodai vystytųsi. Šiems tikslams gali būti naudojamos ir brangios “fito” lempos, ir pigesnės liuminescencinės lempos.
Jei orai debesuoti, galima įjungti įprastą dienos šviesos prietaisą. Patikrinti, ar reikalingas papildomas apšvietimas, labai paprasta. Įjunkite šviesą ir jeigu matote skirtumą tarp natūralaus ir dirbtinio, vadinasi, daigams reikia papildomo apšvietimo.
Patartina daryti papildomą apšvietimą po 1 valandą ryte ir vakare. Kartą per dieną dėžutes apsukite kitą pusę į šviesą - šitaip daigai vystysis tolygiai.
Vyšninių pomidorų pikavimas
Pikavimas reikalingas tam, kad vyšninių pomidorų daigai išaugtų stiprūs ir sveiki, su stipriomis šaknimis. Pikuojame į atskirus vazonėlius ar puodelius tuo metu, kai daigai turi po 2-3 lapus. Daigyklos tolesniam pikuotų daigų auginimui turi būti ne mažesnės kaip 0,2 litro talpos.
Vyšninių pomidorų laistymas
Pakanka juos laistyti maždaug 2 kartus per savaitę šiltu vandeniu. Žemę rekomenduojama drėkinti tik tada, kai ji išdžiūsta.
Stenkitės neperlaistyti vyšninių pomidorų, kad šaknys nepradėtų pūti. Kartkartėmis pomidorai apipurškiami, padidinant jiems oro drėgnumą. Gera naudoti sniego tirpsmo vandenį, pašildytą iki kambario temperatūros.
Praėjus 1-2 dienoms po kiekvieno laistymo dirva purenama. Tai turi būti padaryta atsargiai, siekiant nepažeisti šaknų, esančių arti paviršiaus.
Vyšninių pomidorų tręšimas
Praėjus maždaug 1 savaitei po sudygimo, daigus galima pradėti tręšti. Vyšniniams pomidorams tręšti geriausia naudoti natūralias organines trąšas – vištų mėšlą arba galvijų mėšlą.
Jeigu sunku gauti minėtų natūralių medžiagų, tuomet kone vieninteliu variantu tampa mineralinių kompleksinių trąšų naudojimas. Jomis laistome vyšninius pomidorus kas 1,5-2 savaites, praskiedžiant tirpalus pagal instrukcijas.
Organinės trąšos ruošiamos savarankiškai: pvz., 80 g vištų mėšlo ištirpiname kibire vandens, o galvijų mėšlą – 250 g kibirui vandens. Paliekame 2 dienoms nusistovėti.
Po to gerai išmaišome ir laistome pomidorų žemę. Vienai dėžutei su daigais reikia maždaug 0,5 l litro tokio tirpalo. Juo galima tręšti vyšninius pomidorus kas 12–13 dienų.
Derliaus nuėmimas
Jeigu pomidorų krūmelis išaugo aukštas ir dėl to nestabiliai laikosi, jį reikia pririšti prie atramos. Suaugusius augalus prie atramos galima pririšti kilpele, bet neužveržiant jos. Kaip atramą galima naudoti 20 cm ilgio pagaliuką.
Atėjus derliaus nuėmimui nuo krūmų skinami tik visiškai prinokę vyšniniai pomidorai, nes neprinokę vaisiai, užauginti namuose, būna neskanūs ir beveik bekvapiai. Tačiau derliaus nuėmimo atidėlioti nereikėtų, nes prinokę pomidorai sulėtins likusių brendimą. Vaisius reikia skinti po vieną, o ne kekėmis.