Laboratorijoje auginamos mėsos startuolis „Upside Foods“ gavo FDA patvirtnimą tęsti veiklą

Asociatyvi nuotrauka. Asociatyvi nuotrauka.

Kalifornijoje įsikūrusi laboratorijoje užaugintos mėsos startuolis trečiadienį iš JAV maisto saugos agentūros gavo pirmąją žalią šviesą tokiems produktams, nors gaminiui dar reikia įveikti daugiau kliūčių prieš pradedant jo pardavimus vartotojams. 

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) pranešė, kad atliko „kruopštų „Upside Foods“ auginamos vištienos įvertinimą, įskaitant bendrovės pateiktus duomenis ir informaciją, ir „šiuo metu neturi daugiau klausimų“, o tai reiškia, kad įmonė gali tęsti veiklą.

„Įkūrėme „Upside Foods“ pasaulyje, pilname skeptikų, o šiandien vėl įėjome į istoriją kaip pirmoji įmonė, gavusi FDA patvirtinimą „jokių klausimų“ dėl auginamos mėsos“, – pranešime spaudai sakė bendrovės įkūrėjas ir generalinis direktorus Uma Valeti. 

FDA nurodė, kad vertinimas nėra „patvirtinimo procesas“. 

Bendrovės atžvilgiu patikrinimą dar atliks JAV žemės ūkio departamentas, kad ji galėtų pardavinėti savo produktus. 

Keletas startuolių siekia pradėti gaminti vadinamąją laboratorijoje užaugintą mėsą, kuri leistų žmonėms vartoti gyvulinius baltymus, nekenkiant aplinkai ūkininkavimu ir nesukeliant gyvūnams kančių. 

Šie produktai skiriasi nuo augalinės kilmės pakaitalų, tokių kaip sojų mėsainiai, kurie imituoja mėsos tekstūrą ir skonį, tačiau neturi gyvūninės kilmės baltymų. 

„Upside Foods“ konkurentas startuolis „Eat Just“ pirmasis 2020 metais Singapūre gavo leidimą gaminti dirbtinę mėsą. 

Video