Pasirašytas Lietuvos ir JAE bendradarbiavimo žemės ūkio srityje memorandumas

Bendradarbiavimas su JAE. ŽŪM nuotr. Bendradarbiavimas su JAE. ŽŪM nuotr.

Dubajuje, prasidedant „Gulfood“ maisto pramonės parodai, Lietuvos žemės ūkio viceministras Vytenis Tomkus bei Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) Klimato kaitos ir aplinkos ministerijos sekretoriaus pavaduotojas Mohammedas Saeedas Al Nuaimi pasirašė Savitarpio supratimo memorandumą.

Šiuo memorandumu siekiama stiprinti Lietuvos ir JAE bendradarbiavimą maisto ir žemės ūkio sektoriuose. Tai pirmasis Lietuvos ir JAE sektorinio bendradarbiavimo memorandumas, skirtas skatinti abiejų šalių įmonių bei institucijų bendradarbiavimą daugelyje su žemės ūkiu ir maisto pramone sričių.

Viceministras V. Tomkus pabrėžė, kad Persijos įlankos regionas jau yra prioritetinis Lietuvos maisto pramonės įmonėms, o JAE – vartai tiek į visą regioną, tiek į didelę dalį Azijos bei Afrikos žemynų. Viceministras pasidžiaugė kasmet augančiu dvišalės prekybos srautu ir pažymėjo vyriausybių pastangas kuriant dar palankesnes sąlygas verslo atstovų bendradarbiavimui žemės ūkio, maisto pramonės, biotechnologijų, maisto saugumo, gyvybės mokslų ir kitose srityse. V. Tomkus patikino, kad 20 „Gulfood“ parodoje dalyvaujančių Lietuvos įmonių yra akivaizdus įrodymas, koks didelis dėmesys iš mūsų šalies maisto gamintojų yra skiriamas Persijos įlankos regionui bei jo potencialui.

 Mohammedas Saeedas Al Nuaimi pabrėžė JAE ministerijos pastangas bendradarbiauti su suinteresuotosiomis šalimis visame pasaulyje, ypač šiuolaikinio žemės ūkio, tvaraus maisto sistemų ir žinių mainų srityse, siekiant padidinti nacionalinį aprūpinimo maistu saugumą. Jis teigė matantis daug perspektyvų bendradarbiauti su Lietuva, stiprinant JAE žemės ūkio ir maisto sektorių, kuris diegia naujausias tvarias technologijas ir praktiką, kad padidintų vietinę maisto gamybą ir pagerintų visą maisto vertės grandinę. Taip pat pasidžiaugė, kad tiek lietuviški maisto produktai, tiek pašarai gerai vertinami dėl savo kokybės.

Lietuvos ir JAE atstovų pasirašytas bendradarbiavimo memorandumas apima ne tik dvišalės prekybos skatinimą, tačiau taip pat ir dalijimąsi žiniomis apie ekologinį žemės ūkį ir tvarų ūkininkavimą, dirvožemio gerinimo būdus, klimato kaitos švelninimą, gamtosaugą, maisto saugą, žemės ūkio produktų kokybės ir saugos užtikrinimą, taip pat augalų ir gyvūnų sveikatos priemones. Dėmesys skiriamas ir bendradarbiavimui mokslinių tyrimų ir universitetų, taip pat mokslinių tyrimų institutų bei technologijų srityse.

Viceministras V. Tomkus vizito JAE metu lankysis „Gulfood“ parodoje, susitiks su JAE Prekybos rūmų vadovais, šalies prekybos tinklų atstovais ir potencialiais lietuviškų maisto produktų importuotojais.

Video