Seimas svarstys siūlymą Žemės ūkio agentūrai perduoti dalį ŽŪM funkcijų

Kazys Starkevičius ir Fortunatas Dirginčius. Gedimino Stanišausko nuotr. Kazys Starkevičius ir Fortunatas Dirginčius. Gedimino Stanišausko nuotr.

Seimas svarstys siūlymą, kuriuo norima Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) vykdomą tautinio paveldo produktų ir tradicinių amatų meistrų atestavimo funkciją perduoti Žemės ūkio agentūrai.

Už šį Tautinio paveldo produktų įstatymo pakeitimo projektą po pateikimo balsavo 57, susilaikiusių ir balsavusių prieš nebuvo. Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu projektą patvirtintas Kaimo reikalų komitetas. Projektas svarstymo stadijoje į plenarinių posėdžių salę turėtų grįžti lapkričio 7 d.
Įstatymo projekte nurodoma, kad šiuo metu ŽŪM, atlieka viešojo administravimo funkcijas, kurios yra nebūdingos ministerijai, tad pagal anksčiau įgyvendintus pakeitimus, iki 2025 m. gruodžio 31 d. šias funkcijas turi perduoti kitai institucijai.

Įvykdžius funkcijų perdavimą, agentūra būtų atsakinga už Tautinio paveldo ekspertų komisijos sekretoriato darbą, sertifikatų ir atestatų išdavimas, sprendimus dėl tradicinių amatų centrų pripažinimo ar panaikinimo, interneto svetainės www.tautinispaveldas.lt administravimą, informacijos apie tautinį paveldą, jo kūrėjus viešinimą bei tradicinių amatų, tradicinių amatų centrų veiklos, tradicinių mugių, parodų populiarinimą.

Taip pat šiuo įstatymo pakeitimu atliekami kiti keitimai, kuriais siekiama tobulinti tautinio paveldo produktų sertifikavimą. „Taip pat atliekami kiti keitimai, kuriais tobulinama tautinio paveldo produktų sertifikavimo sistema. Sudaromos galimybės steigti naujus tradicinių amatų centrus. Apibrėžiamos atsakomybės dėl įstatymo pažeidimų“, – Seime pristatydamas projektą aiškino žemės ūkio viceministras Vytenis Tomkus.

Keitimais numatom susiaurinti savivaldybių funkcijas, kurios būtų rekomendacinio pobūdžio. Teigiama, kad savivaldybės populiarintų vietos tradicinius amatus skatintų tradicinių amatų centrų veiklą, sudarytų galimybes tautinio paveldo produktų kūrėjams dalyvauti miestų organizuojamuose renginiuose.
Taip pat norima panaikinti Tautinio paveldo produktų taryba. Teigiama, kad ji buvo reikalinga, kai tautinio paveldo produktų valstybinės apsaugos sistema buvo kuriama, bet šiuo metu sistema yra veikianti ir stabili.

Be to, siekiant mažinti administracinę naštą atsisakoma tautinio paveldo produktų ir tradicinių amatų neformaliojo mokymo programų sertifikatų tradicinių amatų meistrų pažymėjimų popierinių blankų gamybos ir išdavimo, o dokumentus planuojama išduoti per Licencijų informacinę sistemą.
 

Video