Vokietijoje vykstant protestams ūkininkai blokavo įvažiavimus į pagrindinius šalies uostus

Vokietijos ūkininkų protestas Vokietijos ūkininkų protestas

Šimtai ūkininkų pirmadienį traktoriais blokavo įvažiavimą į pagrindinius Vokietijos uostus, taip sustiprindami protestus prieš vyriausybės planus mažinti subsidijas žemės ūkiui. Apie 100 traktorių blokavo strategiškai svarbius kelius, vedančius į Hamburgo uostą. Tai didžiausias uostas Vokietijoje ir vienas judriausių Europoje.

Su ūkininkų protestais taip pat susidūrė mažesni Vokietijos šiaurinės pakrantės uostai – Vilhelmshafeno ir Brėmerhafeno. Brėmerhafeno policija nurodė, kad vyksta derybos su ūkininkais dėl lengvesnio patekimo į uosto teritoriją. Policijos duomenimis, šiuo metu Hamburge eismą blokuoja apie 1,5 tūkst. traktorių. 

Vokietijos ūkininkai nuo gruodžio protestuoja dėl kanclerio Olafo Scholzo planų atsisakyti subsidijų žemės ūkio sektoriui. Vyriausybė teigė, kad žemės ūkiui skirta transporto priemonių mokesčio nuolaida liks galioti, o dyzelino subsidija bus laipsniškai panaikinta per kelerius metus, o ne iš karto.

Tačiau žemės ūkio sektoriaus atstovai teigė, kad šis žingsnis nėra pakankamas, ir ragino Berlyną visiškai atšaukti planus, kurie buvo paskelbti po to, kai dėl netikėto teismo sprendimo vyriausybė buvo priversta 2024 metų biudžete ieškoti galimybių taupyti.

Kaimyninėje Prancūzijoje ūkininkai, protestuodami prieš darbo užmokestį, mokesčius ir taisykles, taip pat blokavo pagrindinius šalies kelius.

Video