Brolių ūkyje sukurtas grūdų traiškytuvas atvėrė kelią pasaulinei MURSKA šlovei
Gyvulių augintojus pasiekė džiugios naujienos iš Suomijos. Šios šalies pašarų gamybos technikos gamintojas „Murska“, kuris užima lyderiaujančias pozicijas pasaulyje, išplėtė grūdų traiškytuvų ir kimštuvų pasiūlą, kuri ūkiams gali gerokai sumažinti pašarų gamybos išlaidas ir padidinti gyvulių produktyvumą.
Svarbu ir tai, kad nauji „Murska“ grūdų traiškytuvai tinka praktiškai visoms kultūroms, todėl nesvarbu, ar auginate galvijus, avis, kiaules arba naminius paukščius, pašarų gamyba tampa dar paprastesnė ir našesnė.
Pasaulinę šlovę nulėmė ne atsitiktinumas
„Pašarų gamybos techniką „Murska“ gamina jau 50 metų, todėl sukaupė didžiulę patirtį, kokios technikos reikia ūkininkui“, – sako „Murska“ prekės ženklą Lietuvoje atstovaujančios UAB „interAG“ direktorius Ugnius Stančiauskas.
Būtent broliai Aimo ir Gunnaras Korte, kai jų ūkyje sugedo grūdų džiovinimo mašina, 1969 m. rudenį pagamino pirmąjį grūdų traiškytuvą. Nuo to ir prasidėjo „Murska“ traiškytuvų kelias į kitus ūkius. „Murska“ tapo pasauline bendrove.
„Susmulkinti grūdai gerina gyvūnų sveikatą ir padeda sumažinti išlaidas, patiriamas auginant, nuimant derlių, džiovinant ir jį sandėliuojant“, – teigia U. Stančiauskas, mėgindamas keliais žodžiais nupasakoti „Murska“ technikos naudą žemdirbiui.
Kaip vyksta grūdų traiškymas?
Grūdai traiškymui auginami panašiai kaip ir įprasti grūdai, tik derlius nuimamas 2-3 savaitėmis anksčiau, kai grūdai būna pageltę. Tada jie būna dar drėgni ir perleidžiami per specialų „Murska“ grūdų traiškytuvą, kuris grūdus suskaldo ir išlygina.
Vienai tonai grūdų sunaudojama maždaug 3-5 litrai priedų. Susmulkinti grūdai laikomi sandariuose plastikinėse žarnose, horizontaliose talpyklose arba siloso bokštuose.
„Grūdų drėgnumas paprastai siekia 30-40 %, kai grūdų energinė vertė ir baltymų kiekis yra didžiausias, – akcentuoja UAB „interAG“ direktorius U. Stančiauskas. – Ankstyvas derliaus nuėmimas leidžia auginti vėlyvąsias veisles, kurios duoda didesnį derlių, o trąšos ir mėšlas gali būti naudojami lanksčiau. Derlių galima nuimti net ir esant nepalankioms oro sąlygoms“.
Pabrėžtina, jog prieš traiškant grūdus, jų nereikia džiovinti, todėl ir šioje vietoje ūkis sutaupo ir nemažai energijos, o kartu ir pinigų.
Vertingi ir nebrangūs pašarai visiems gyvuliams
Nepaisant ankstyvesnio derliaus nuėmimo laiko, maistingųjų medžiagų kiekis susmulkintuose grūduose yra panašus kaip ir visiškai subrendusiuose grūduose.
Pavyzdžiui, susmulkinti kukurūzai gali net 11 % padidinti karvių primilžį. Kas dėl kitų kultūrų, tai net keletas tyrimų patvirtino, kad melžiamos karvės, šeriamos traiškytais grūdais, primelžia tiek pat pieno, kiek ir naudojant džiovintus grūdus. Tačiau šioje vietoje esminis dalykas yra tai, kad derlių žemdirbys gali nuimti anksčiau, o jų vietoje pasėti vėlyvąsias veisles. Taigi, bet kuriuo atveju ūkis tik laimi.
Jei kalbėtume apie mėsinius galvijus, tai dėl susmulkintų grūdų (jei lygintume su džiovintais grūdais), galvijai užauga netgi greičiau, kai vartojami susmulkinti grūdai, palyginti su džiovintais grūdais. Tą irgi patvirtino moksliniai tyrimai.
Traiškyti grūdai pasižymi 25 % didesne energetine verte
Įrodyta, kad susmulkinti grūdai pagerina viščiukų broilerių paros priesvorį ir pašarų konversijos koeficientą. Tai susiję su 25 % didesne susmulkintų grūdų energetine verte, palyginti su džiovintais grūdais.
„Murska“ technika traiškyti grūdai taip pat itin tinka kiaulių šėrimui, ypač, jei kalbame apie skystąjį pašarą.
Susmulkinti grūdai yra paruošti pašarams be jokio tolesnio apdorojimo. Juos galima naudoti tiesiai iš sandėlio. Traiškyti grūdai laikomi bunkeriuose, plastikinėse žarnose, maišuose ir bokštuose. Svarbu nepamiršti jų kruopščiai suspausti, uždengti ir pasverti.
Būtent presavimas yra ekonomiškiausias būdas gaminti aukštos kokybės pašarus visiems gyvuliams. „Murska“ gali pasiūlyti sprendimus kiekvienam ūkiui, nes į žarnas galima kimšti ne tik traiškytus grūdus, bet ir silosą, runkelių išspaudas bei kitką.
„Apie „Murska“ traiškytuvų ir kištuvų naudą galima būtų pasakoti ilgai, bet geriau tiesiog mums pasiskambinti ir pasikonsultuoti“, – rekomenduoja UAB „interAG“ direktorius U. Stančiauskas.
Su „interAG“ specialistais galima susisiekti tel. +370 672 82677 arba el. paštu info@interag.lt.
