Šiemet du kartus padaugėjo maitinimo įmonių bankrotų
Per du šių metų mėnesius bankrutavo 18 maitinimo ir apgyvendinimo įstaigų – dukart daugiau nei prieš metus, penktadienį skelbia bendrovė „Creditreform Lietuva“.
Pasak jos analitikų, faktinis bankrotų skaičius yra didesnis, nes dalis įmonių restoranus jau uždarė, tačiau dar neįregistravo bankrutuojančios įmonės statuso.
„Tarp bankrotus paskatinusių priežasčių dažniausiai minimas pridėtinės vertės mokesčio pakėlimas, dar nuo pandemijos besivelkančios skolos, išaugusi minimali mėnesio alga ir dėl didelių kainų mažėjantis restoranų ir kavinių lankytojų skaičius“, – rašoma pranešime.
Nuo 2021 metų galiojęs 9 proc. PVM tarifas maitinimo verslui veikė iki 2024 metų pradžios, o jo nepratęsus galioja standartinis 21 proc. tarifas.
„Creditreform Lietuvos“ teigimu, šiemet sausį-vasarį iš rinkos pasitraukė dvi gruziniško maisto įstaigos, trys picerijos, po vieną sušių restoraną, kaljanų barą ir vegetarišką kavinę, taip pat du restoranai Palangoje bei viešbutį „Palūšės kopa“ valdanti bendrovė „Palūšės turas“.
BNS anksčiau rašė, kad šiemet banrutavo picerijų „Jurgis ir drakonas“ valdytoja įmonė „Burokėlis ir krapas“, restoranų grupės „Amber Food“ bendrovė „Saldi kava“, valdanti restoranus „Sugamour“ ir „Mollusca“.
Pernai bankrutavo 67 maitinimo ir apgyvendinimo įstaigos. „Creditreform Lietuvos“ analitikai prognozuoja, kad šiemet šis skaičius bus viršytas.
Bendrovė remdamasi Registrų centro duomenimis teigė, kad šiemet padaugėjo bankrotų perdirbamojoje gamyboje (nuo 14 iki 17), statyboje (nuo 36 iki 39) taip pat administracinėje ir aptarnavimo veikloje (nuo 8 iki 10), o iš viso bankrutavo 168 įmonės.
