„Skaniausių Lietuvos miestų“ žemėlapyje – ir Lazdijai

Dzūkiškos bandos – geidžiamiausios, kurias atvykę svečiai nori ne tik paragauti, bet ir išmokti pasigaminti. Dzūkų žinios nuotr. Dzūkiškos bandos – geidžiamiausios, kurias atvykę svečiai nori ne tik paragauti, bet ir išmokti pasigaminti. Dzūkų žinios nuotr.

Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ kartu su turizmo informacijos centrais pristato patiekalų, kurie yra tapę savotiškais miestų simboliais, žemėlapį „Skaniausi Lietuvos miestai“. Šiame žemėlapyje atsidūrė 51 šalies savivaldybė iš 60-ies. Džiugu, kad šiame žemėlapyje randame ir Lazdijus.

Lazdijų kraštas ir dzūkiškos bandos

Ir, atrodo, vietiniai nebuvo nustebinti, gal tik mūsų krašto svečiai, kuriems ir skirtas šis žemėlapis, kad Lazdijai ir dzūkiškos bandos – neatsiejami. Dzūkiškos bandos – geidžiamiausios, kurias atvykę svečiai nori ne tik paragauti, bet ir išmokti pasigaminti. Vietinės dzūkės mielai moko, kaip tai padaryti.

Tai tikra viso Dzūkijos regiono gastronominė pažiba, senovės dzūkų kulinarinis paveldas. Vyresnės dzūkės dar ir šiandien namuose turi duonkepį, kuriame kepa ant kopūstų lapų suformuotas dideles bandas iš bulvių, pagamina gardų padažą su spirgučiais ir grietine, mielai pasiūlo savo svečiams.

Bandas čia kepa restoranai „Liepų ratas“, „Gojus“. „Rimos seklyčia“ gali ne tik pavaišinti, bet ir prikepti bandų jūsų šventėms, noriai pamoko, kaip patiems pasigaminti šį dzūkišką patiekalą: kviečia dalyvauti bandų kepimo edukacijoje. Artimiausia dzūkiškų bandų kepimo edukacija – balandžio 5 d. 14.00 val., Lakštingalų g. 6, Varnėnuose. Rezervacija išankstinė. Programa su gyva, liaudiška muzika. Trukmė 2 val.

Lauktuvės iš Lazdijų krašto: rūkyta žuvis

Meteliai garsėja kaip žvejų kaimas, kuriame galima nusipirkti ką tik išrūkytų seliavų. „Metelių žuvų“ įkūrėja Neringa Radžiukynienė su vyru Ramūnu tęsia perimtą iš Ramūno senelių šviežių žuvų – karšių, karpių, šamų, seliavų, upėtakių ir kt. – rūkymo tradiciją. „Metelių žuvys“ naudoja natūralius prieskonius ir tikrą alksnio dūmą. Ši produkcija yra sertifikuota Tautinio paveldo produkto sertifikatu.

Ar tik bandomis garsus mūsų kraštas, ar tik rūkytą žuvį gali parsivežti iš Lazdijų krašto čia atvyksiantys svečiai, mat artėja šiltasis metų sezonas ir į mūsų kraštą plūsta turistai iš visos Lietuvos ir užsienio, paklausta Lazdijų turizmo informacinio centro direktorė Eglė Kubilienė sako, kad krašto maitinimo įstaigos siūlo tikrai daug gardžių patiekalų, ir lauktuvių galima parvežti bičiuliams. Dzūkiškų bandų nori visi: ir vietiniai, ir svečiai, bet yra ir kitų patiekalų, alkanas iš Lazdijų krašto nė vienas neišvyks. Maitinimo įmonės stengiasi įtikti išrankiausiems rajono svečiams. „Grikinės babkos, kurias kepa Irenos Pyplienės įmonė, sulaukia svečių susidomėjimo, ir kitų įvairių patiekalų yra Lazdijų krašto restoranuose. Man atrodo, vertėtų paragauti ir naminių ledų, kuriuos gamina restoranas „Liepų ratas“. Mūsų kraštas garsėja grybais, tad galima ragauti patiekalų iš grybų. Šefas Justinas vilioja klientus įvairiais naujoviškais patiekalais“, – vardija direktorė. Sako, kad pavasarį rajono maitinimo sektorius, ko gero, atnaujins meniu ir pasiūlys klientams dar daugiau gardžių staigmenų. Kepyklėlėse galima paieškoti ir saldumynų, kepamų mūsų krašte. O lauktuvių ir medaus, ir vietinių arbatų, grikinę babką galėtų parsivežti. Patys stropiausi, išmokę kepti dzūkiškas bandas, namuose galėtų pamėginti tą padaryti savarankiškai.

Lazdijų TIC direktorė Eglė Kubilienė pasidžiaugia besiplečiančiu maitinimo sektoriumi rajone. „Tegu gamina, o žmonės – perka ir valgo“, – palinki ji.

Dineta Babarskienė ("Dzūkų žinios")

Dzūkų žinios

Video