Štai kaip galite panaudoti kiaušinių lukštus namuose

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Velykos – neabejotinai virtų, margintų kiaušinių ir jų patiekalų šventė. O po svečių pasibuvimo prisikaupus dubeniui kiaušinių lukštų, neverta skubėti jų iškart išmesti. Yra keletas unikalių būdų, kaip tvariai jie gali pasitarnauti namų buityje: nuo ekologiško dirvos kenkėjų atbaidytojo iki įsisenėjusių dėmių valiklio.

Sveikesnis namų sodas ar daržas su smulkintais kiaušinių lukštais

Nors ryte valgydami vieną ar du virtus kiaušinius pusryčiams paprastai neišsaugojame jų lukštų, vis dėlto, per Velykas, susirinkus gausesnei kompanijai, jų prisikaupia išties žymiai daugiau.

Jie puikiai gali pasitarnauti kaip pigios, tačiau ekologiškos trąšos, atbaidančios įvairius kenkėjus.

„Vienas iš gerų būdų, kaip panaudoti kiaušinių lukštus – tai susmulkinti juos į mažus gabalėlius ir įmaišyti į sodo ar daržo dirvožemį. Kiaušinių lukštuose gausu kalcio karbonato, kuris gali padėti papildyti dirvožemio maistingąsias medžiagas ir atbaidyti tokius kenkėjus kaip šliužai ir sraigės. O į sodo lysves įmaišydami susmulkintų kiaušinių lukštų, ne tik sumažinsite atliekų kiekį, bet ir paskatinsite sveikesnį augalų augimą”, – pasakoja ekspertė Olga Suchočeva.

Ji priduria, kad kiaušinių lukštus taip pat galima paversti natūraliomis ir maistingųjų medžiagų turtingomis trąšomis augalams: tiesiog reikia sumalti švarius ir sausus kiaušinių lukštus į smulkius miltelius naudojant maišytuvą arba virtuvinį kombainą ir pabarstyti jais augalų pagrindą. „Kiaušinių lukštuose esantis kalcis ir kiti mineralai gali praturtinti dirvožemį ir augantiems augalams suteikti svarbių maistinių medžiagų, todėl jų stiebai bus stipresni, lapai žalesni, o žiedai ryškesni.”

Blizgantys puodai, keptuvės ir kriauklės su kiaušinių lukštų pasta

Kiaušinių lukštus galima naudoti ne tik sode ar darže, bet ir namų ūkyje: dėl abrazyvinės susmulkintų kiaušinių lukštų tekstūros jie veiksmingai nušveičia įsisenėjusias dėmes ir likučius nuo tokių paviršių kaip puodai, keptuvės ir kriauklės.

„Tiesiog sumaišykite sutrintus kiaušinių lukštus su trupučiu vandens ir švelniu indų plovikliu, kad gautumėte natūralią ir pigią šveičiamąją pastą. Toks puodų, kriauklių, keptuvių ir kitų virtuvės įnagių valymo būdas ne tiks sumažins cheminių valiklių poreikį, bet ir suteiks kiaušinių lukštams antrą gyvenimą prieš jiems atsiduriant šiukšlių dėžėje”, – sako O. Suchočeva.

Video