Svogūnų sodinukų paruošimas

Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr. "Canva" nuotr.

Ar mėgstate svogūnus? Gal net patys juos auginate? Tada šis metodas jums pravers! Kad gautumėte gausų derlių, neužtenka tiesiog sukišti sodinukus į žemę. Juos reikia paruošti.

Yra keletas svogūnų sodinukų paruošimo gudrybių. Likus maždaug 2 savaitėms iki sodinimo, pradėkite ruošti sodinukus. Pirmiausia išrūšiuokite juos pagal dydį. Sodinkite tik tuos sodinukus, kurių skersmuo 1,5–2,5 cm, nes iš jų išauga geriausias derlius. Neimkite sodinukų, kurie yra sausi, pažeisti, supuvę ar supeliję, nes jie gali užkrėsti ir likusius svogūnėlius.

Kai jau atrinksite sodinukus, juos reikia pašildyti ir išdžiovinti. Galite sudėti juos į dėžę nuo batų ir padėti šalia šilto radiatoriaus ar pan. maždaug 8 valandoms per naktį. Tai apsaugos sodinuką nuo ligų, paskatins augimą. Tada padėkite sodinukus šiltoje patalpoje ir kurį laiką palikite ramybėje.

Maždaug dieną prieš sėją sodo žirklėmis atsargiai nupjaukite viršūnes, stenkitės neliesti žalių daigų. Taip atveriate svogūną. Ūgliai greičiau ir sklandžiau auga. Taip ir pats svogūnas subręs anksčiau.

Pereiname prie kito paruošimo etapo – mirkymo. Prieš sodinimą svogūnėlius reikėtų prisotinti drėgmės, todėl sudėkite juos į dubenį, užpilkite šiltu vandeniu ir palikite apie parą.

Kartais mirkymui pakanka 10–12 valandų. Svarbiausia – laiku išimti svogūną. Tam reikia atidžiai stebėti, kad neatsirastų mažų šaknų. Jei jos nutrūks, svogūno augimas sulėtės.

Prieš sodinimą svogūnėlius 15 minučių reikia apdoroti silpname kalio permanganato tirpale, kad būtų sumažinta ligų tikimybė. Prevencijai taip pat galima naudoti druską: 1 šaukštas 1 litrui šilto vandens. Laikyti 1 valandą.

Sodinimui paruošta lysvė turėtų būti aukšta, su puriu dirvožemiu, tad galima pridėti humuso ir pelenų. Svogūnai nemėgsta molingo dirvožemio, gerai auga iškastoje, be gumulų, plokščioje, purioje dirvoje, prisotintoje mineralinėmis trąšomis. Lysvė turėtų būti įrengta saulėtoje atviroje vietoje.

(„zinoti.lt“)

Žinoti.lt

Video