Ūkininkai jau skina lietuviškas šilauoges: kainas išlaikė pernykščias
Pirmasis Lietuvoje užaugintų šilauogių derlius iš ūkininkų laukų jau pasiekė ir parduotuvių lentynas. Prekybos tinklui šilauoges tiekiantys ūkininkai sako, kad šiemet jis vėluoja net kelias savaites, o to priežastis – vėsus pavasaris, dėl ko vėliau sužydėjo krūmai.
Šilauogių parduotuvėse galima įsigyti visus metus. Didžioji uogų dalis atkeliauja iš Ispanijos, taip pat – Nyderlandų ir Čilės. Palyginti su pernai, šiais metais šilauogių pardavimai yra išaugę apie 30 proc.
Lietuviškos uogos tradiciškai pasirodo tik vasarai įpusėjus – stambios ir skanios.
Lietuviškų šilauogių sezonas trunka apie 40 dienų – kasmet vietinėmis uogomis galime mėgautis iki rugsėjo vidurio.
Kaip ir pernai, 500 gramų lietuviškų uogų indelis kainuoja 4,99 Eur.
Tinka ir šaldyti
Apie 10 metų Alytaus rajone, netoli Merkinės, su žmona Mante uogas auginantis Vygantas Marcinkevičius atskleidžia, kad šilauogės daugiau nei tik skani uoga.
„Tai vienos iš nedaugelio uogų, kurios puikiai tinka ir šaldyti, nes atšildomos išlaiko formą – nesubliūkšta“, – sako ūkininkas, kurio auginamų šilauogių plotai siekia apie 8 hektarus.
V. Marcinkevičius visiems mėgstantiems šilauoges taip pat primena, kad tai, jog šilauogė ant krūmo pamėlynavo, dar nereiškia, kad ji iš karto bus skani.
„Nuo pamėlynavimo iki pilno uogos sunokimo reikia bent septynių dienų – ji turi panokti ant krūmo, kad gautų saulės ir būtų saldesnė. Į tai visada atsižvelgiame skindami uogas, – pasakoja V. Marcinkevičius ir pabrėžia: – Šilauogei labai svarbu, kad uoga kuo mažiau nuskinta stovėtų. Kuo ilgiau ji iki pirkėjo keliauja, tuo uogoje mažiau lieka skonio. Mes šiandien nuskiname, o ryt uogos jau keliauja sandėlį. Parduotuvių lentynas uogos pasiekia per maždaug dvi dienas.“