K. Starkevičius: „Paramos sistema turi būti paprastesnė, prioritetas – dar negavusieji paramos ir smulkūs bei vidutiniai ūkiai“

Susitikimo akimirka. ŽŪM nuotr. Susitikimo akimirka. ŽŪM nuotr.

Žemės ūkio ministerijoje su socialiniais partneriais aptarti svarbūs Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio  plano (SP) ir Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) klausimai. Didžiausias dėmesys skirtas paramos sistemos supaprastinimui ir efektyviam jos paskirstymui.

Kalbėdamas apie būsimus pokyčius, žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius teigė, kad būtina kartu įvertinti klaidas ir apsispręsti, ar sektorinis paramos mechanizmas buvo efektyvus tiek, kiek tikėtasi.

„Jeigu norime išgydyti visas tas „ligas“, turi atsirasti supaprastinta paramos sistema be sektorių. Noriu pabrėžti prioritetus: tie, kurie negavę paramos bei smulkūs ir vidutiniai ūkiai. Stambūs projektai išlieka kaip ir buvo“, - akcentavo ministras, pakvietęs socialinių partnerių atstovus diskusijai.

Pasak susitikime dalyvavusių ūkininkų atstovų, ūkiai, negavę paramos, negali konkuruoti su ją gavusiais, todėl pritaria ministro iškeltiems strateginiams tikslams dėl paramos gavimo supaprastinimo ir prioritetų.

Taip pat siūlyta atsižvelgti į perspektyvius ūkius, kad parama būtų ne tik svari, bet ir tikslinga, diskutuota apie mišrius ūkius ir jų galimybes gauti paramą.

Susitikime kalbėta apie rengiamus SP ir KPP priemonės „Paramos investicijoms į žemės ūkio valdas“, SP intervencinių priemonių (ekologinių sistemų) taisyklių bei geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimų (GAAB4) pakeitimus, taip pat tartasi, kaip patikslinti kompleksinei ekologinei sistemai „Veiklos ariamojoje žemėje“ taikomą metodiką, kad būtų užtikrintas jos veiksmingumas ir efektyvumas.

Pasiūlymus šiems rengiamiems pokyčiams, kuriais siekiama supaprastinti paramos gavimą, teikė ūkininkams atstovaujančios organizacijos ir sąjungos.

Žemės ūkio ministerija

Video