Žemės ūkio ministras K. Starkevičius susitiko su Pensilvanijos žemės ūkio sekretoriumi Russell Redding

K.Starkevičius ir R. Redding. ŽŪM nuotr. K.Starkevičius ir R. Redding. ŽŪM nuotr.

Žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus ir viceministro Vytenio Tomkaus susitikime su Pensilvanijos žemės ūkio sekretoriumi Russell Redding aptartas dvišalis bendradarbiavimas bei platesnės lietuviškų  žemės ūkio ir maisto produktų eksporto galimybės.

„Mūsų bendradarbiavimas vis dar turi didžiulį neišnaudotą potencialą, todėl šiandien esame čia, kad pasveikintume įvairias, įdomias partnerystes ir atrastume naujų aukštos kokybės produktų eksporto nišų“, - teigė ministras K. Starkevičius.

Pensilvanijos žemės ūkio sekretorius padėkojo už Pensilvanijos ir Lietuvos partnerystės ir bendradarbiavimo puoselėjimą, pristatė savo įžvalgas apie JAV vartotojų poreikius. Delegacijos atstovai akcentavo aukštos pridėtinės vertės, ekologiškų, inovatyvių bei naujoviškų produktų svarbą Pensilvanijos rinkoje.

Lietuva – didžiulį eksporto potencialą turinti, itin kokybiškų produktų šalis

Dvišalis bendradarbiavimas apima tiek maisto industriją, tiek žemės ūkio mokslo bei verslo sritis. JAV rinka Lietuvos gamintojams yra itin svarbi, todėl žemės ūkio ir maisto produktų eksportui į šią šalį skiriamas didžiulis dėmesys.

Lietuva yra į eksportą orientuota šalis ir visiškai apsirūpina pagrindiniais žemės ūkio ir maisto produktais. Pavyzdžiui, užaugina tris kartus daugiau grūdų nei suvartoja. Pastaraisiais metais žemės ūkio ir maisto produktų dalis sudarė beveik penktadalį viso Lietuvos eksporto.

Pristatydamas informaciją apie Lietuvos žemės ūkio sektorių viceministras V. Tomkus pabrėžė, kad lietuviški produktai pasižymi kokybe, o pats maisto produktų sektorius yra inovatyvus.

„Šiandien savo produkciją eksportuojame į 158 šalis. Įdiegus modernias technologijas, Lietuvoje gaminami aukštos pridėtinės vertės pieno, mėsos, grūdų produktai visai pasaulinei rinkai“, - sakė viceministras V. Tomkus.

Kalbėdamas apie ekologinės gamybos skatinimą viceministras pabrėžė, kad Lietuva pritaikė tarptautinius ekologinio sertifikavimo standartus ir ženklus, investuojama į mokslinius tyrimus bei plėtrą, orientuotą į tvarų žemės ūkį ir ekologiškus gamybos procesus. V. Tomkus sakė, kad akademinis bendradarbiavimas yra itin aktualus aspektas siekiant vystyti ekonominį bendradarbiavimą, užtikrinti pasaulinį aprūpinimo maistu saugumą bei spręsti klimato kaitos problemas.

„Kalbant apie ekologinį ūkininkavimą, didėja žaliavų (pieno, grūdų, galvijų) gamyba, daugėja ekologinius produktus perdirbančių įmonių. Per pastaruosius 5 metus ūkių ir įmonių, perdirbančių ekologiškus produktus, skaičius padvigubėjo. Lietuva iki 2030 m. siekia padvigubinti ekologinio ūkininkavimo plotus, kurie sudarytų 15 proc. visos žemės ūkio paskirties žemės. Šiam tikslui pasiekti atitinkamai skiriama parama (kompensacinės išmokos). Taip pat labai svarbu keisti vartotojų įpročius ir didinti ekologiškų produktų paklausą“, - teigė žemės ūkio viceministras V. Tomkus.

Pensilvanijos žemės ūkio sekretoriaus R. Redding vadovaujama delegacija iš JAV jau lankėsi Lietuvos Respublikos prezidentūroje. Svečiai taip pat lankysis Užsienio reikalų, Ekonomikos ir inovacijų ministerijose, Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje, Seime, dalyvaus Ekonominės partnerystės renginyje, susitikime Žemės ūkio akademijoje Kaune bei apsilankys Klaipėdos uoste.

2022 m. liepos 1 d. Lietuvos žemės ūkio ministerija ir Pensilvanijos žemės ūkio departamentas pasirašė Supratimo memorandumą, kuriuo siekiama skatinti bendradarbiavimą ekologinio ūkininkavimo, tvarios maisto sistemų ir žemės ūkio prekybos srityse.

Milžiniška JAV rinka Lietuvai atsiveria vis plačiau

JAV rinka jau atvira lietuviškai kiaulienai, jautienai ir kiaušinių produktams. Neseniai pradėta paukštienos produktų eksporto leidimų gavimo procedūra. Tęsiamas derybų procesas dėl kviečių (vartojimui) eksporto leidimo.

2023 metais žemės ūkio ir maisto produktų bendrasis eksportas iš Lietuvos į JAV sudarė 88,6 mln. EUR (0,7 proc.  daugiau nei 2022 m.) ir eksporto struktūroje pagal šalis JAV buvo 21 vietoje iš 157 eksporto partnerių. 88,1 proc.  į JAV 2023 m. metais eksportuotų žemės ūkio ir maisto produktų buvo lietuviškos kilmės.

Praėjusiais metais daugiausia į JAV eksportuota lietuviškos kilmės kviečių glitimo – 40,4 proc. visų į šią šalį eksportuotų lietuviškos kilmės žemės ūkio ir maisto produktų vertės. Į JAV eksportuota 39,8 proc. viso iš Lietuvos eksportuojamo lietuviškos kilmės kviečių glitimo. 19,6 proc. (12,2 proc. daugiau nei 2022 m.) visų į JAV eksportuotų lietuviškos kilmės žemės ūkio ir maisto produktų sudarė sūriai ir varškė, 10,1 proc. (2 kartus daugiau nei 2022 m.) – aliejinių kultūrų sėklos ir vaisiai (į JAV eksportuota 65,1 proc. viso iš Lietuvos eksportuojamo lietuviškos kilmės aliejinių kultūrų sėklų ir vaisių), 4,7 proc. – duona, pyragai, bandelės, pyragaičiai, sausainiai ir kiti kepiniai, 4,3 proc. (10,4 proc. daugiau nei 2022 m.) – sriubos ir sultiniai, homogenizuoti sudėtiniai maisto produktai (į JAV eksportuota 46,4 proc. viso iš Lietuvos eksportuojamo lietuviškos kilmės sriubų ir sultinių, homogenizuotų sudėtinių maisto produktų).

 

Žemės ūkio ministerija

Video