Į Europą žengianti Armėnija siekia perimti Lietuvos patirtį žemės ūkio srityje

ŽŪM nuotr. ŽŪM nuotr.

Žemės ūkio ministras domėjosi, kaip Armėnijai sekasi sertifikuoti savo produktus, kurie turi atitikti aukštus ES keliamus reikalavimus.

„Mes labai džiaugiamės bendradarbiavimu, norime būti nepriklausoma šalis,  siekiame patenkinti europietiškus standartus, manome, kad turime daug galimybių šioje srityje, ne tik eksporto, bet ir importo. Šiuo atveju Lietuva turi puikias galimybes reprezentuoti lietuviškus produktus Armėnijos rinkoje. Mūsų šalyje plačios galimybės importuotojams, europietiškiems, ne rusiškiems produktams. Esame girdėję iš Rusijos nusiskundimų, kodėl jų produkcija pardavinėjama nepakankamai sėkmingai, tačiau žmonės vis labiau orientuojasi į aukštos kokybės, europietiškus produktus“, - sakė Armėnijos ekonomikos ministras G. Papoyan.

Ekonomikos ministras, kalbėdamas apie siekį išsilaisvinti nuo Rusijos įtakos, pastebėjo, kad mažėja šalies priklausomybė nuo rusiškų dujų, mažėja, nors vis dar išlieka aukštas, turistų skaičius iš šios šalies. Jis informavo, kad didžioji dalis Armėnijos piliečių labai teigiamai žiūri į galimybę stoti į ES.

Viceministras V. Tomkus pasidžiaugė Armėnijos siekiu žengti į ES, vykdyti reformas bei  prisiminė, kad Lietuva pirmoji  pripažino šios šalies nepriklausomybę. Jis pakvietė išsakyti savo lūkesčius, poreikius, kaip galėtume padėti įgyvendinti reformas žemės ūkio srityje.

„Turime stiprių įstaigų, pavyzdžiui, Maisto ir veterinarijos, Augalininkystės tarnybos, Nacionalinė mokėjimo agentūra, tad esame pasirengę dalytis patirtimi. Taip pat tikimės paskatinti dvišalę prekybą su Armėnija. Kalbant apie maisto pramonę, Lietuva turi senas žemės ūkio ir maisto gamybos tradicijas. Mes visiškai apsirūpiname pagrindiniais žemės ūkio ir maisto produktais ir galime pasiūlyti aukštos kokybės produktus eksportui. Dauguma jų jau yra pripažinti tarptautiniu mastu ir gerai vertinami vartotojų“, - teigė viceministras.

Armėnijos delegacija atvyko kartu su verslo įmonėmis, tad Prekybos ir pramonės amatų rūmuose buvo organizuotas Lietuvos ir Armėnijos maisto verslo atstovų susitikimas. Jį kartu su Armėnijos ministru G. Papoyan atidarė ir  viceministras V. Tomkus, pasidžiaugdamas Armėnijos ir Lietuvos verslo susidomėjimu bendradarbiauti.

2023 m. žemės ūkio ir maisto prekių eksportas į Armėniją sudarė 8,8 mln. eurų, (30 proc. daugiau nei 2022 m. – 6,7 mln. Eur), eksporto struktūroje pagal šalis Armėnija buvo 66 vietoje iš 152 eksporto partnerių.

Į Armėniją eksportuojama salyklinio alaus, nedenatūruoto etilo alkoholio, spiritų, likerių ir kt. spiritinių gėrimų, sūrių, šokolado ir kitų produktų su kakava, vaisių, riešutų.

Importas iš Armėnijos siekė 2,3 mln. Eurų (33,8 proc. daugiau nei 2022 m. – 1,7 mln. Eur), importo struktūroje pagal šalis Armėnija buvo 58 vietoje iš 135 šalių. Importuota nedenatūruoto etilo alkoholio, spiritų, likerių ir kt. spiritinių gėrimų, vynų iš šviežių vynuogių, vynuogių misos, paruoštų arba konservuotų daržovių, konditerinių gaminių iš cukraus.

Atnaujinimo data: 2024-09-10

Žemės ūkio ministerija

Video